Trijatā pret Eiropu

Trijatā pret Eiropu

Sestdien plkst. 16 pēc Latvijas laika Holstedas mototrekā Dānijā sāksies Eiropas čempionāta 3. un priekšpēdējais finālposms spīdvejā. Pirmo reizi kādā no finālposmiem gan šosezon, gan vispār piedalīsies trīs Latvijas motobraucēji jeb visi trīs pašreiz labākie mūsu spīdveja meistari - Andžejs Ļebedevs, Maksims Bogdanovs un Ķasts Puodžuks. Abi pirmie piedalījās arī pirmajos divos finālposmos, bet Puodžukam tas šosezon būs pirmais finālposms.

Par galveno favorītu Holstedā uzskata trīskārtējo pasaules čempionu un pašreizējo Eiropas čempionāta līderi dāni Nikiju Pedersenu, kurš turklāt vēl brauc Holstedas komandā (pašreiz Dānijas Superlīgas līdere) un kuram mototreks zināms kā sava kabata. Tiesa, pats par sevi tas vēl neko negarantē, jo, piemēram, pērn pēdējais finālposms notika Pedersenam ne sliktāk zināmajā Žešuvas mototrekā, taču tieši tur viņš arī zaudēja pirmo vietu slovākam Martinam Vaculikam. Ar wild card startēs viens no GP seriāla līderiem Nīlss Kristians Iversens un līdz ar to sanāk, ka brauks visi četri šā gada Pasaules kausa ieguvējiem Dānijas izlases sastāvā, kuri piedalījās tieši finālā - vēl arī Peters Kildemands, kurš pašreiz kopvērtējumā ir trešais, kā arī Matss Korneliusens. Visi trīs minētie dāņi būtu pieskaitāmi galvenajiem favorītiem un tas nebūs nekāds pārsteigums, ja kāds no viņiem arī uzvarēs.

Starp favorītiem noteikti jāmin vicelīderi Emīlu Saifutdinovu, kurš pēc diviem finālposmiem no Pedersena atpaliek tikai par vienu punktu (attiecīgi 27 un 26 punkti, bet turpat ar 23 punktiem ir arī Kildemands). Nav nolicis ieročus un jau padevies arī titula īpašnieks Vaculiks, kurā rēķinā ir 21 punkts, tikai vēl par punktu mazāk ir polim Janušam Kolodzejam. Un pieredzējušie zviedrs Andreass Junsons un polis Tomašs Gollobs? Bet horvāts Jurica Pavličs, zviedrs Jūnass Dāvidsons, dānis Kennijs Larsens un polis Patriks Dudeks, kurš iepriekšējā posmā Toljati brauca finālā? Galu galā - abos iepriekšējos posmos Ļebedevam un Bogdanovam tikai nedaudz pietrūka, lai tiktu pusfinālā (pirmajā sešniekā)...

Maksims Bogdanovs kopā ar pasaules junioru čempionu Patriku Dudeku kopvērtējumā dala 6. un 7. vietu (pa 16 punktiem), bet Andžejam Ļebedevam ir 15 punktu un 8. vieta. Bogdanovs ļoti pārliecinoši un stabili aizvada pēdējās sacensības, arī Ļebedevs sāk atgūt sportisko formu un pārliecību, tā ka abi ar trešo piegājienu (vai vismaz viens no viņiem) varētu beidzot tikt pusfinālā. Ķasts Puodžuks šajā posmā aizstās vācieti Martinu Smolinski un arī viņam pa spēkam iejaukties cīņā par vietu sešiniekā - pērn taču pirmajā finālposmā Ķasts bija pat piektais (tad sekoja rokas trauma otrajā finālposmā un sezonas finišs...). Ļebedevam tā būs arī viena no pēdējām pārbaudēm pirms Latvijas "Grand Prix" izcīņas 16. augustā Rīgā - svētdien viņš (tāpat kā Bogdanovs un Puodžuks) vēl "Lokomotīves" rindās brauks Polijas Nice spīdveja līgas mačā Lodzā, bet otrdien "Rospiggarna Hallstavik" sastāvā Zviedrijas Elitserie čempionātā.

Trīs vai vairāk pārstāvju 3. finālposmā bez Latvijas vēl ir tikai pasaules spīdveja lielvalstīm Dānijai un Polijai. Jau ar to vien varam būt lepni.