Maksims Bogdanovs finālā Eiropas čempionāta posmā

Maksims Bogdanovs finālā Eiropas čempionāta posmā

Teicamu sacensību Eiropas čempionāta 3. finālposmā spīdvejā Holstedas mototrekā Dānijā aizvadīja Maksims Bogdanovs - viņš bija otrais pēc pamatsacensībām (20 braucieniem) un uzreiz iekļuva finālā, kurā diemžēl cīņā par uzvaru piedzīvoja kritienu, taču tik un tā sasniedza labāko rezultātu starp Latvijas spīdvejistiem Eiropas čempionāta finālposmu vēsturē - 4. vieta. Tikai 4 punktus diemžēl ieguva Andžejs Ļebedevs, bet Ķasts Puodžuks - tikai vienu punktu. Par posma uzvarētāju kļuva Emīls Saifutdinovs (Krievija), kurš tagad ir līderis kopvērtējumā.

Ļoti stipra lietus dēļ spīdvejistiem nebija iespējas aizvadīt oficiālo treniņu, bet sacensību sākums tika atcelts par vairāk nekā 40 minūtēm. Holstedas mototreka darbinieki krietni pastrādāja, lai labi sagatavotu celiņu, kas pēc lietavām bija diezgan smags, un tieši tāpēc Maksima Bogdanovs augstā vieta ir īpaši vērtīga - viņš lika apklust visiem tiem, kuri uzskata, ka "Makss" var sekmīgi braukt tikai pa gludu un samērā cietu jeb vieglu celiņu nevis pa smagu celiņu. Savā pirmajā braucienā Bogdanovs turklāt vēl izstājās motocikla defekta dēļ, taču tas viņu neizsita no sliedēm. Savā otrajā braucienā viņš finišēja otrais, bet tad uzvarēja trijos braucienos pēc kārtas, kas 3. finālposmā neizdevās nevienam citam. 11 punkti deva otro vietu aiz pašreizējā Eiropas čempiona slovāka Martina Vaculika (12 punkti) un vietu uzreiz finālā.

Pusfinālā iekļuva Saifutdinovs, dānis Peters Kildemands, horvāts Jurica Pavličs un zviedrs Andreass Junsons. Kur Nikijs Pedersens? Viņš savā mototrekā ieguva tikai 6 punktus, turklāt pirms pēdējās braucienu sērijas viņa rēķinā bija tikai 3 punkti... Pusfinālā pirmās divas vietas ieņēma Saifutdinovs un Kildemands, kuri arī tika finālā. Finālā pirmais bija Saifutdinovs un tieši cenšoties viņu apsteigt, kritienu piedzīvoja Bogdanovs... Otrais finišēja Kildemands, bet trešais - Vaculiks.

Andžejam Ļebedevam droši vien būtu vairāk par 4 punktiem, jo 19. braucienā viņš pilnīgi nepamatoti tika diskvalificēts kā poļa Tomaša Golloba kritiena vaininieks ieejā pirmajā līkumā (tik absurds galvenā tiesneša lēmums sen nebija redzēts, jo visi cieši iebrauca pirmajā līkumā un Gollobs, kurš zaudēja startā, krita, kas bija tikai un vienīgi viņa paša vaina - lai galvenais tiesnesis pastāsta, kā iespējams no pirmā celiņa, no kura startēja Ļebedevs, iebraukt pirmajā līkumā bez sānslīdes), taču tik un tā kopumā Ļebedeva sniegums bija nepārliecinošs. Puodžukam, kā izskatījās, nekādi neizdevās pielāgot savu motociklu Holstedas mototrekam.

Pēc Bogdanova snieguma Holstedā, kā arī izvērtējot visu līdz šim aizvadīto sezonu kopumā, rodas loģisks jautājums - kāpēc viņš nebrauks Latvijas "Grand Prix" izcīņā ar wild card? Šaubos, vai kāds no lēmējiem to spēs pārliecinoši argumentēt.

Eiropas čempionāta kopvērtējumā pēc trim finālposmiem līderis ar 39 punktiem ir Saifutdinovs, 36 punkti ir Kildemandam, pa 33 - Vaculikam un Pedersenam, 28 - polim Janušam Kolodzejam, bet Maksims Bogdanovs ar 27 punktiem atrodas 6. vietā (tuvākajam sekotājam Junsonam ir 23 punkti). Ļebedevs ar 19 punktiem ir 9. vietā.

Pēdējais finālposms risināsies 19. septembrī Čenstohovas mototrekā Polijā, tad jau būs gatavs braukt arī Grigorijs Laguta, kuru pašreiz tik sekmīgi aizstāj Bogdanovs, un būs ļoti žēl, ja Maksims tad būs spiests palikt malā.