Anatolijs Ziļs: "Latvijas spīdvejs - tā nedrīkst būt tikai Daugavpils"

Anatolijs Ziļs:

Daugavpils "Lokomotīves" spīdvejisti vēl pirms jaunās sezonas sākšanās sasniedza kādu rekordu - jau 11. martā viņi pirmo reizi izbrauca uz treniņu pašu mototrekā. Tik agri tas nav darīts visā kluba vairāk nekā 50 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē (iepriekšējais rekords bija 15. marts). Jau šīs nedēļas beigās paredzēts pirmais pārbaudes mačs Polijā, komandas līderi jau trenējas ārzemju mototrekos, jo jau 28. augustā viņiem jāpiedalās "Speedway Best Pairs Cup" pirmā posma sacensībās Toruņā. Daugavpilī pirmais "rūciens" būs 12. aprīlī - Polijas Nice līgas pirmais mačs ar Ostruvas komandu.

Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja kluba viceprezidents Anatolijs Ziļs savulaik bija labs hokejists. Viņš bija viens no labākajiem spēlētājiem Daugavpils komandā Latvijas jauniešu un junioru čempionātos, viņa vārdsir atrodams 80. un 90. gadu mijas hokeja gadagrāmatās, taču - kā jau lielākajai daļai Daugavpils puišiem - spīdvejs viņam arī nebija un nav vienaldzīgs, tā ka viņa nokļūšana pirms dažiem gadiem kluba vadībā nav nekāds pārsteigums un vēl jo vairāk pārpratums. Pirms jaunās sezonas starta - papildināta saruna ar Anatoliju Ziļu no spīdveja kluba mājaslapas par kaomandas sastāvu jaunajai sezonai, par tās mērķiem un atbalstītājiem, par piedāvājumiem sadarbībai ar spīdveja klubu, par iekļūšanu Ekstralīgā, kā arī par spīdveja ģeogrāfijas paplašināšanu Latvijā.

"Noskaņojums pirms jaunās sezonas ir labs. Mums izdevās izveidot ļoti labu komandas sastāvu, kas spējīgs risināt lielus uzdevumus un uzvarēt ne tikai galvenokārt mājas mototrekā, bet arī gūt uzvaras viesos. Tiesa, uztrauc notikumi valsts un pasaules ekonomikā, ģeopolitikā, kas nevar neietekmēt arī sportu un kas nevar neuztraukt. Lai kā arī būtu - uzdevums ir iekļūt Polijas Nice spīdveja līgas pirmajā četriniekā. Ja to paveiksim - tad skatīsimies, ko varam darīt tālāk un ko lietderīgi darīt tālāk," saka Anatolijs Ziļs.

- Vēl pirms dažām sezonā tribīnēs bija izteiksmīgi plakāti ar lokomotīvi, kas brauc uz Ekstralīgu, kā sauca tās nākamo pieturu...

- Domā, ka mēs negribam tikt Ekstralīgā? Līdzjutējiem ir daļa taisnības, kad tie runā, ka mēs nemaz netiecamies par katru cenu tikt Ekstralīgā. Uzsveru - netiecamies tikt par katru cenu. Lai sekmīgi startētu Ekstralīgā nevis pēc gada no tās ar troksni izlidotu, nepieciešams vismaz trīs reizes lielāks budžets. Un arī tad mēs spēkosimies tikai par palikšanu Ekstralīgā. Ir jābūt vairākiem un tajā skaitā labvēligiem finansiālajiem apstākļiem, lai izvirsītu uzdevumu iekļūt Ekstralīgā. Ar pašreizējo sastāvu mēs pat varētu tādu uzdevumu risināt, bet... Ir vairāki piemēri, kad klubi iekļūst Ekstralīgā, bet tad ar lieliem parādiem no tās izkrīt. Mēs domājam par Ekstralīgu, ceram, ka kādreiz spēsim tajā tikt, taču mēs negribam atkārtot dažu komandu ceļu. "Lokomotīvei" Polijas spīdvejā ir ļoti laba slava lielā mērā arī tāpēc, ka mēs nekad nevienam neesam palikuši parāda. Motobraucēji zina, ka mums var uzticēties, arī mums var kavēties naudas izmaksas, taču mēs nepaliksim parādā. Ticu, ka agri vai vēlu, bet mēs būsim Polijas Ekstralīgā, kas ir spēcīgākā spīdveja klubu līga pasaulē. Taču - visam savs laiks.

- Pirms jaunās sezonas komandā ir iekļāvušies divi ļoti spēcīgi zviedru spīdvejisti un vispār ārzemnieku sastāvs ir kā nekad spēcīgs...

- Tieši tādu to arī centāmies izveidot, taču ne mzāk svarīgi, ka palika visi pašmāju līderi - Maksims Bogdanovs, Andžejs Ļebedevs un Ķasts Puodžuks. Mūsu redzeslokā bija vairāk nekā 20 ārzemju spīdvejistu, mēs ar viņiem daudz runājām, rūpīgi izsvērām savu izvēli. Fredriks Lindgrens un Antonio Lindbeks ir starp labākajiem Zviedrijas spīdvejistiem un tieši ar abiem zviedriem arī saistām lielākās cerības. Pārbaudīta vērtība ir soms Jūnass Kīlmekorpi, ar kura starpniecību, starp citu, pie mums nonāca Lindgrens. Kopš Grigorija Lagutas aiziešanas komandā trūka īsta līdera tieši starp leģionāriem, bet tagad ceram, ka mums Lindgrena personā tāds būs. Ļoti patika sarunas ar viņu - nekādas iedomības vai astronomisku nosacījumu izvirzīšanas, Fredrikam svarīgāk bija zināt kluba turpmāko attīstību un ieceres. To pašu varu teikt par Lindbeku. Īsts cīnītājs, efektīgs braucējs, kurš šosezon cer atgriezties "Grand Prix" seriālā, turklāt - jau sen mūsu publikas simpātija. Deniss Gizatuļims mums ļoti palīdzēja pagājušās sezonas beigās saglabāt vietu Nice līgā, viņš ir stabils pāra otrais numurs, pieredzējis un gudrs braucējs, kam komandu mačā ir ļoti svarīga nozīme.

- Toties izskatās, ka šosezon diezin vai redzēsim austrālieti Kemeronu Vudvordu...

- Diemžēl neredzēsim... Tieši svarīgākajā mačā ar mūsu komandu viņš pagājušajā sezonā jau pirmajā braucienā piedzīvoja smagu kritienu, stipri savainoja gurnu un šī sezona viņam ies secen. Likās, ka viss būs labi, taču izrādījās, ka nepieciešama vēl viena operācija, kas nesen arī tika veikta. Mēs pastāvīgi uzturam sakarus, Kemerons interesējas par komandu un varbūt uz kādu maču ieradīsies kā skatītājs, lai atbalstītu morāli. Cerams, ka viņš mūsu komanda brauks nākamsezon.

- Bez labi sagatavotas tehnikas motosportā panākumus negūs pat labākais braucējs...

- ... bet slikts vai viduvējs braucējs neko nesasniegs arī ar vislabāko tehniku. Viss ir savstarpēji saistīts, turklāt spīdvejā ļoti būtisks ir motora regulējums katram mototrekam un konkrētam braucējam, konkrētam mototreka celiņa stāvoklim, kas katru reizi var būt atšķirīgs. Savā mototrekā sagatavot dzinējus ir vieglāk, jo to mēs pārzinām vislabāk, bet viesos ir sarežģītāk. Celiņi ir dažādi, atšķiras braukšanas trajektorijas, ieejas līkumos un izbraukšana no tiem, turklāt vēl mājinieki dažkārt "ķīmiķo" ar celiņa sagatavošanu. Jāpaspēj vispirms saprast, kāds ir celiņš un attiecīgi sagatavot tam motociklu. Vēl vairāk - bagātākie nevis regulē motoru konkrērtam celiņam, bet pat gatavo vienu motoru, piemēram, tikai Ribņikas, citu - Daugavpils, bet vēl citu - tikai Lešno celiņam. Piemēram, pasaules vicečempionam polim Kžištofam Kaspžakam uz šo sezonu ir 15 dzinēju. Mūsu braucējiem tādu iespēju nav, mūsējiem ir 2-3 dzinēji. Leģionāri un komandas līderi lielu daļu sacensībās nopelnītās naudas iegulda motociklā, pārbraucienos, apmaksājot mehāniķus u.tt., savukārt jaunajiem braucējiem motociklus gatavo un dod klubs - viņi vēl nav spējīgi tik daudz nopelnīt. Andžejs Ļebedevs sportacentrs.com portālā jau diezgan izsmeļoši pastāstīja par šo spīdveja "virtuves" daļu.

- Kopš Andžeja Ļebedeva parādīšanās vairs nav tik spilgtu jaunu talantu. Varbūt šosezon būs kāds patīkams atklājums?

- Tādi talanti, kāds ir Ļebedevs, tik bieži nemaz neparādās... Cerēsim, ka šosezon būs, uzvārdu es nesaukšu, taču spīdveja cilvēki var nojaust, par ko ir runa. Ir vēl daži talantīgi zēni, kuri vēl ir par jaunu, lai jau brauktu komandā, par viņiem dzirdēsim pēc diviem trim gadiem. Mūsu līderi un arī Grigorijs Laguta, kurš tieši pie mums izauga par pasaules klases braucēju, kura ģimene ir Daugavpilī un kuru uzskatām par savējo, atstāj jaunajiem kombinezonus, kaut ko motociklam. Īpaši daudz zēnu uz spīdveju pieteikties nenāk - varbūt mammas nelaiž, bet vēl būtiskāk ir tas, ka pilsētā iedzīvotāju skaits ir kļuvis krietni mazāks. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi, ka spīdvejs atdzimst Rīgā. Tas jau tā ir neticami - mums ir viens mototreks, viena komanda, tikai daži braucēji, bet mēs esam konkurētspējīgi pasaules līmenī. Tagad spīdveja treks atjaunots Biķerniekos, tur jau sāk darboties treneris, drīz sāks nākt zēni... Mēs veidojam savas skolas nodaļu un līdz ar to jāparādās vairāk talantīgu zēnu. Rīgā un tās tuvumā ir daudz motokrosa braucēju, motosports Latvijā ir ļoti populārs un būtu tikai likumsakarīgi, ka spīdvejs nebūtu tikai Daugavpilī - tas nāktu par labu gan mūsu klubam, gan Latvijas izlasei, kas pašreiz ir viens un tas pats. Pagājušajā gadā Biķerniekos notika atklātais treniņš, kurā piedalījās Laguta, Andžejs Ļebedevs, Maksims Bogdanovs un vairāki mūsu juniori, no motokrosa puišiem bija liela interese un vēlēšanās pamēģināt braukt spīdveju, bet dažiem zēniem pirmajai reizei jau diezgan labi sanāca. Turklāt spīdvejā, iekļūstot komandā, tu jau sāc pelnīt, spīdvejā sākt pelnīt ir daudz vairāk iespēju nekā motokrosā. Ceru, ka ar laiku Latvijā atkal būs divas spīdveja komandas, kā tas jau ir bijis. Rīgā taču savulaik ir izauguši teicami spīdveja meistari. Spīdveja atdzimšana Rīgā - viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai tas Latvijā turpina attīstīties.

- Jau pieminēji finansiālo rocību, kas neļauj izvirzīt par mērķi jau šosezon iekļūt Ekstralīgā. Kāda vispār ir finansiālā situācija pirms jaunās sezonas?

- Mums jau ir bijis tā, ka daļa budžeta jau ir, bet daļa tiek savākta jau sezonas laikā. Galvenie līdzekļi nāk no pilsētas un no mūsu galvenā atbalstītāja - LDz Cargo. Tikai ar Daugavpils rocību ir sarežģīti uzturēt augsta līmeņa spīdveja komandu un izaudzināt augstas klases braucējus un tieši tāpēc mēs arī šajā jomā meklējam sadarbības partnerus un atbalstītājus ārpus Daugavpils. Ne tikai Rīgas, bet arī citu Latvijas pilsētu uzņēmēji uzzina par iespējām izmantot mūsu reklāmas laukumus sava biznesa attīstīšanai Latgalē. Ļoti būtiski, ka ne tikai Daugavpilī tagad var risināties Latvijas GP posmi. Pērn tikai laika apstākļu dēļ Biķerniekos GP posms diemžēl nenotika, taču tāda nelaime var gadīties jebkur. Jācer, ka šogad ar GP pretendentu pusfinālu viss būs kārtībā, savukārt Daugavpilī atkal būs GP posms. Tas piesaista lielu uzmanību, tas rosina uz sadarbību, uz jauniem atbalstītājiem, kas sporta veidam ir ļoti nepieciešami. Mēs piedāvājam visdažādāko reklāmu stadionā, dodam biļetes uz GP sacensībām un abonementus uz Polijas Nice līgu, vēl dažādas citas iespējas izpausties. Sudraba paketes cena ir 500 eiro, bet zelta pakete maksā 1000 eiro. Biznesmeņiem tas varētu būt interesanti. Mēs vienmēr esam atvērti sadarbībai.

- Dzirdēju, ka uz spīdveju tiek organizēti hokeja līdzjutēji...

- Taisnība. Mēs tagad gribam iesaistīt spīdvejā arī hokeja līdzjutējus - jau tagad un tad pēc hokeja pasaules čempionāta viņi varētu padarīt mūsu spīdveja sacensības vēl krāšņākas. Tribīnes Daugavpilī spīdveja sacensībās arī tapat gandrīz vienmēr ir pilnas (caurmērā vairāk nekā 5000 vienās sacensībās - A.K.), taču hokeja - gan Rīgas "Dinamo", gan Latvijas izlases - fani līdzjušanu padarītu vēl krāšņāku un emocionālāku, jo mūsu hokeja līdzjutēju slava ir labi zināma ne tikai Eiropā vien. Uz pirmo maču ar Ostruvas komandu jau esam piedāvājuši autobusu, kas atvedīs uz Daugavpili un aizvedīs uz Rīgu. Pēc tam šie līdzjutēji varēs būt spīdveja fanu līderi Biķernieku mototrekā Rīgā, viņi jau klātienē būs redzējusi, kas ir spīdvejs. Viņi nebūs vīlušies! Mēs gribam, lai spīdvejs Latvijā atkal ir ne tikai Daugavpilī, lai tas pilnvērtīgi atgriežas Rīgā, lai tajā iesaistās puiši no visas Latvijas.