Ar "wild card" - Ķasts Puodžuks

Ar

Latvijas "Grand Prix" izcīņā spīdvejā 18. jūlijā Daugavpilī ar īpašo ielūgumu jeb wild card startēs Ķasts Puodžuks. Šāda lēmuma pieņemšanu lielā mērā sekmēja Ķasta sniegums 2016. gada GP pretendentu pusfinālā Biķerniekos, kur viņš sestdien ierondojās 3. vietā un tāpat kā Maksims Bogdanovs iekļuva finālā.

Vislabāk no Latvijas spīdvejistiem šo sezonu aizvada Maksims Bogdanovs un viņš būtu pirmais pretendents uz wild card, taču jau pēc 2016. gada GP pretendentu pusfināla viņš pieklājīgi atteicās no piedāvātās iespējas startēt Latvijas GP posmā. Vienreizēja piedalīšanās GP posmā neesot saistoša, kaut arī savā mototrekā. Savukārt, lai tiktu visā GP seriālā, tad tam nepieciešama pavisam cita līmeņa finansēšana un līdz ar to sagatavošanās. Maksims nolēmis koncetrēties uz startu kluba rindās, kaut gan viņš, protams, GP pretendentu finālā 5. septembrī Ribņikā nepiedalīosies tikai ķeksīša dēļ.

Nācās izšķirties starp Andžeju Ļebedevu un Ķastu Puodžuku. Pērn Ķasts bija pirmais rezervists, taču austrālietis Darsijs Vords tika atstāts malā, jo viņam konstatēja pārliekas alkohola paliekas organismā (tikai šajās dienās Vordam beidzās dikvalifikācija), Puodžuks tika pie braukšanas un - ieņēma 5. vietu! Tas ir augstākais Latvijas spīdvejistu panākums GP posmos (pirms gada 6. vietā bija Ļebedevs). Šī sezona Ķastam sākās nesekmīgi, arī kluba rindās un pat savā "Lokomotīves" mototrekā viņam bija vairāk sliktu nekā labu braucienu, taču sestdien Biķerniekos notika krass pavērsiens - Puodžuks ar 10 punktiem ieņēma 3. vietu GP pretendentu pusfinālā, bet nākamajā dienā aizvadīja savu šosezon labāko maču "Lokomotīves" rindās pret Krakovas "Wanda" (12 punktu). Pēdējās divas sacensības arī visu izšķīra - ar wild card 18. jūlijā pret pasaules spīdveja eliti brauks Ķasts Puodžuks.

Andžejam Ļebedevam šī ir jau otrā sezona pēc kārtas, ar kuru nav apmieruināts ne viņš pats, ne līdzjutēji. 2013. gada 6. vietas ieguvējs Latvijas GP izcīņā (tikai neliela kļūda priekšpēdējā aplī pusfinālā neļāva tikt finālā), Eiropas junioru čempionāta sudraba un bronzas medaļu ieguvējs šosezon atkal nekādi nespēj atrast savu īsto "ātro ceļu" (atskaitot laikam tikai pasaules junioru čempionāta pusfinālu, kurā Andžejs bija ceturtais un iekļuva finālā). Arī pēdējais mačs ar "Wanda" tika aizvadīts nepārliecinoši. Krīze sniegumā ievelkas. Kas notiek? Uz šo jautājumu Andžejam jāmēģina vispirms atbildēt pašam. Zvaigžņu slimības pazīmes nav manāmas pat vismazākās, uzņēmība un centība treniņos nekur nav zudušas, tā ka ar attieksmi viss ir kārtībā, bet... Braukšana nesokas. Šī 20 gadus vecajam motobraucējam ir pēdējā sezona juniora vecumā, viņš patiesībā vēl ir tikai sava "ātrā ceļa" sākumā un cerēsim, ka Ļebedevs pārvarēs krīzi savā sniegumā un drīz atgriezīsies uz baltās joslas.

Nākamais GP seriāla posms spīdveja risināsies 4. jūlijā "Millenium" stadion\a Kardifā, bet tad 18. jūlijā pasaules spīdveja elite būs Daugavpilī.