Spīdvejā aug laba maiņa

Spīdvejā aug laba maiņa

Latvijas junioru spīdveja izlase pirmo reizi vēsturē piedalījās Eiropas junioru komandu čempionāta pusfinālā un līdz pat pēdējiem braucieniem savā mototrekā Daugavpilī (lietus dēļ sacensības sākās gandrīz stundu vēlāk, taču tas nenobaidīja vairāk nekā 3000 skatītāju) saglabāja izredzes iekļūt finālā. Ar pirmo reizi - neizdevās, taču uz spīdveja lielvalsts Dānijas, kā arī Čehijas un Norvēģijas motobraucēju fona varēja pārliecināties, cik perspektīva mums aug maiņa.

Vietu finālā Štrālzundē (Vācija) sev jau bija ieguvušas Polija, Zviedrija un Vācija, bet Daugavpils pusfinālā par galvenajiem favorītiem tika uzskatīti dāņu un čehu jaunie spīdvejisti (abas komandas pērn bija finālā un ieņēma attiecīgi 3. un 4. vietu, turklāt dāņiem ierindā bija divi, bet čehiem - pat trīs braucēji no pagājušā gada fināla sastāva). Beigās abas šīs komandas arī ieņēma pirmās divas vietas, turklāt vienīgās ceļazīmes uz finālu liktenis izšķīrās papildbraucienā (abām komandām bija pa 34 punktiem), kurā Adreass Ljagers pārspēja Zdeneku Holubu un ieveda Dāniju finālā), taču visā sacensību gaitā tām nācās izturēt pamatīgu Latvijas komandas spiedienu.

Latvijas izlase ieguva 27 punktus, Norvēģija - 24 punktus. Pārsteigums bija ne tikai norvēģu labais sniegums, bet arī Latvijas junioru sekmīgā debija šāda līmeņa sacensībās. Mums bija krietni jaunāka komanda nekā, piemēram, čehiem, bet neviena tikai 16 gadus veca braucēja nebija nevienam. Mums tāds bija Oļegs Mihailovs. Nevar salīdzināt arī čehu un dāņu jauno spīdvejistu sacensību pieredzi, turklāt savainojuma dēļ Latvijas komandā nevarēja braukt arī tikai 16 gadus vecais Artjoms Trofimovs,kurš pašreiz ir viens no labākajiem mūsu junioriem. Taču tik un tā mūsu juniori izrādīja cienīgu pretestību favorītiem, divreiz mēs pat bijām vadībā (pēc Mihailova lieliskā apdzīšanas manevra pēdējā līkumā 11. braucienā un Dāvja Kurmja uzvaras 14. braucienā), savukārt Latvijas izlases līderis Jevgeņijs Kostigovs bija vienīgais, kurš pārspēja čehu līderi un jau vienu no šīs valsts pieaugušo izlases līderiem Eduardu Krčmažu.

Pirms pēdējiem četriem braucieniem Dānijai bija 27 punkti, Čehijai - 25, Latvijai - 24 un Norvēģijai - 19 punktu. Kostigova uzvara pār Krčmažu 17. braucioenā ļāva panākt čehus, bet dāņi bija tikai vienu punktu priekšā. Nākamajā braucienā diemžēl motocikla vainas dēļ jau finiša taisnē punktu zaudēja Deniss Zvorigins, bet priekšpēdējā braucienā pēc kritiena vēl nebija īsti attapies Mihailovs un atkal palikām bez punktiem. Kļuva skaidrs, ka viss izšķirsies Dānijas un Čehijas duelī...

Latvijas komandā Kostigovs atveda 12 punktus, Kurmim - 6, Mihailovam - 5 un Zvoriginam - 4 punkti. Slimnīcā Rīgā, taču domās ar komandu bija arī Trofimovs, bet aiz šiem puišiem ir vēl divi, kas drīkstēs braukt sacensībās jau nākamsezon un kas treniņos jau nereti apsteidz minētos braucējus. Tā ka junioru plejāde kļūs vēl plašāka un tai - kas ir galvenais - tagad būs labas iespējas izaugsmei, jo jau šonedēļ "Lokomotīves" juniori debitēs Polijas junioru līgā un līdz ar to iegūs kā nekas iepriekš labu sacensību pieredzi. Plus vēl aug pāris talantīgi puiši Rīgā...