"Mazais Grand Prix" spīdvejā ar lielām zvaigznēm

Eiropas individuālais čempionāts spīdvejā ar pārtraukumiem risinās kopš 1955. gada, pēc 26 gadiem atkal atjaunots un vairs nepārtraukts tas ir kopš 2001. gada, taču tikai pēdējās piecos gados tās ir otras prestižākās sacensībās pēc "Grand Prix" seriāla un šīs nedēļas beigās - 6. augustā - tā saukto spīdveja "mazo Grand Prix" būs iespēja redzēt "Lokomotīves" mototrekā Daugavpilī. SEC Eiropas čempionāta 2. finālposms pulcēs lielas spīdveja zvaigznes ar trīskārtējo pasaules čempionu dāni Nikiju Pedersenu priekšgalā.

Nevar teikt, ka kopš 1955. gada gada un līdz pat 2012. gadam par Eiropas čempioniem kļuva vai medaļas guva viduvēji braucēji. Starp tiem bija pasaules čempioni un vēlākie GP posmu uzvarētāji, kā arī pasaules vicečempions, tomēr kopējais sacensību līmenis 2000. gadu sākumā bija krieni zemāks nekā GP seriālā un tāpēc Eiropas čempiona titulam spīdveja aprindās tolaik nebija ļoti lielas vērtības. Cita lieta - atkal tagad, kad sacensībās piedalās vairāki GP posmu uzvarētāji (šosezon, piemēram, tādi ir septiņi), medaļnieki vai dalībnieki (tādi ir gandrīz visi!). Kopš 2012. gada Eiropas čempionu nosaka četros finālposmos un tikai pirmajā jeb eksperimentālajā "mini GP" kopvērtējumā pirmajā trijniekā neviens no medaļniekiem nebija uzvarējis arī kaut vienā īstā GP posmā (par pirmo "jaunās ēras" Eiropas čempionu kļuva čehs Alešs Drīmls).

Šogad pirmais SEC Eiropas čempionāta 1. finālposms risinājās Gistrovas mototrekā Vācijā, stipra lietus dēļ tajā neizdevās sarīkot finālu un par uzvarētāju kļuva 2013. gada Eiropas čempions slovāks Martins Vaculiks, kuram bija visvairāk punktu (12) pēc piecām braucienu sērijām. No Latvijas spīdvejistiem šosezon visos četros finālposmos piedalās Andžejs Ļebedevs un viņš Gistrovā ieguva 8 punktus, kas dod 6. vietu kopvērtējumā. No pirmā trijnieka šķir tikai viens punkts....

Skaidrs, ka savā mototrekā Andžejs centīsies tikt finālā (tajā pēc piecām braucienu sērijām iekļūst divi labākie un tad vēl divi pirmo no pusfināla, kurā brauc 3. līdz 6. vietas ieguvēji) un pēc pusdistances - vēl divi finālposmi būs Toljati un Ribņikā - saglabāt izredzes uz medaļām, taču izdarīt to būs ļoti grūti. Var minēt tikai dažus no konkurentiem, lai kļūtu skaidrs, cik aizraujoša, sīva un augsta līmeņa spēkošanās būs 6. augusta vakarā Daugavpilī (sacensības rādīs arī Eurosport TV) - jau minētais Nikijs Pedersens, vairāku GP posmu uzvarētājs, viņa tautietis Hanss Andersens, pagājušā gada GP pretendentu pusfināla uzvarētājs Biķernieku mototrekā dānis Leons Madsens, pēdējo divu gadu Eiropas čempions un 2009. gada GP seriāla 3. vietas ieguvējs Emīls Saifutdinovs (Krievija), 2014. gada pasaules vicečempions polis Kžištofs Kaspžaks un viņa tautieši Janušs Kolodzejs un bijušais pasaules junioru čempions Pjotrs Pavļickis (šīs sezonas spilgtākais atklājums GP seriālā!), triju GP posmu uzvarētājs (šosezon - Kārdifā) un pagājušās sezonas Daugavpils "Lokomotīves" līderis Antonio Lindbeks, Čehijas izlases līderis Vāclavs Miliks... Plus - bijušais "Loko" līderis Grigorijs Laguta un viens no pašreizējiem Daugavpils komandas līderiem Jūnass Kīlmekorpi, kuri pirmajā finālposmā nebrauca savainojumu dēļ. Plus - Maksims Bogdanovs, kurš startēs ar wild card un kurš pašreiz ir viens no labākajiem braucējiem Polijas Nice spīdveja līgā. Cik pretendentu uz vietu finālā un trijniekā sanāk?

No 2001. līdz 2012. gadam mūsējie trīs reizes bija iekļuvuši Eiropas čempionāta finālā un augstākā vieta tajā laikā bija Jevgeņijam Karavackim - 2009. gadā Toljati viņš finālā ieņēma 11. vietu.

SEC Eiropas čempionātos visi trīs mūsu pašreiz labākie spīdveja meistari bija medaļu tuvumā - 2012. gadā Ķasts Puodžuks četru finālposmu summā ieņēma 4. vietu, bet Ļebedevs bija piektais un no trešās vietas viņus sķīra attiecīgi 2 un 3 punkti, savukārt 2014. gadā 6. vietu četru finālposmu summā ieņēma Bogdanovs. Nevar zināt, kā būtu beidzies 2013. gada čempionāts, kura pirmajā finālposmā Puodžuks ieguva 10 punktus un bija piektais, ja vien jau pirmajā otrā posma braucienā viņš nebūtu piedzīvojis sāpīgu kritienu un priekšlaicīgi pabeidzis visu sezonu...

Sacensību sākums 6. augustā Daugavpilī - plkst. 18:45