Spīdveja "Grand Prix" seriāls sākas ar pārsteigumiem

 Spīdveja

Spīdveja GP seriāla pirmajā posmā Krško (Slovēnija) finālā neiekļuva neviens no pagājušā gada medaļniekiem, bet pusfinālā tika vienīgi čempions amerikānis Gregs Henkoks. Par uzvarētāju kļuva slovāks Martins Vaculiks, kurš GP seriālā atgriezās pēc triju gadu pārtraukuma, bet trešais bija polis Patriks Dudeks, kurš pirmo sezonu ir pilntiesīgs GP seriāla dalībnieks un kurš jau savā pirmajā pilnajā GP posmā kāpa uz goda pjedestāla. Intriģējošs sezonas ievads, kas sola aizraujošu un neprognozējamu spēkošanās atlikušajos 11 posmos.

Pēc divām braucienu sērijām pa 6 no 6 iespējamajiem punktiem bija jau pieminētajiem Vaculikam, Dudekam un Henkokam. Piektdien Krško stipri un ilgi lija, tāpēc nenotika oficiālais treniņš un arī sestdien vakarā celiņš vēl bija slapjš. Vismaz līdz sacensību pusei visu izšķīra starts un pirmā līkuma veikšana. Apdzīšanu bija diezgan maz un efektīgākā vienā no braucieniem izdevās bijušajam Daugavpils "Lokomotīves" leģionāram zviedram Fredrikam Lindgrenam, kurš GP pirmajā posmā būtu palnījis stabilākā braucēja balvu, ja vien tāda tiktu piešķirta - četras otrās vietas pēc kārtas, tad divas uzvaras un atkal otrā vieta - jau finālā. Ne reizes zemāk par otro vietu!

Diezgan cerīgi sāka divkārtējais pasaules čempions un pagājušā gada vicečempions brits Tais Vofindens, taču tikai viens punktus pēdējos divos braucienos atstāja viņu pie pusfinālu sliekšņa. Tāpat kā Vaculiks pēc triju gadu pārtraukuma GP seriālā atgriezās arī Emīls Saifutdinovs no Krievijas, kurš pirms astoņiem gadiem Krško uzvarēja pilnīgi visos braucienos un savā pirmajā GP sezonā ieguva 3. vietu kopvērtējumā. Sācis ar trešo vietu, "Seifs" brauca arvien pārliecinošāk (otrā un trīs pēc kārtas pirmās vietas), taču tālāk par pusfinālu šoreiz netika.

Pagalam neveiksmīgs pirmais GP posms bija Eiropas čempionam dānim Nikijam Pedersenam - tikai 3 punkti... Nav par ko priecāties arī polim Macejam Janovskim (6) un pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējam viņa tautietim Bartošam Zmaržlikam (6), tikai 6 punkti arī austrālietim Krisam Holderam, bet zviedru brazīlietim Antonio Lindbekam - tikai 2 punkti.

Pirmajā pusfinālā tikās pagājušās sezonas lielākais neveiksminieks (pirmais GP vēsturē, kurš ar uzvarām četros posmos nekļuva par čempionu - smaga savainojuma dēļ izlaida pēdējos divus posmus) austrālietis Džeisons Doils, Saifutdinovs, Dudeks un mājinieks Matejs Žagars. Lielisks starts un pārlieconoša uzvara Dudekam, otrais - Doils. Otrajā pusfinālā pārliecinoši uzvarēja Lindgrens, otrais bija Vaculiks, atstādams aiz sevis Henkoku un dāni Nīlsu Kristianu Iversenu.

Finālā Vaculikam tikai pirmajā aplī bija reāli jābaidās no Lindgrena - otrā uzvara karjerā GP posmos tika gūta pārliecinoši. Lindgrens - otrais, Dudeks - trešais.

Pēc pirmā posma pa 16 punktiem ir Vaculikam un Lindgrenam, 13 - Dudekam, pa 12 - Doilam un Saifutdinovam, 11 - Henkokam, 10 - Žagaram.

Turpinājums - 13. maijā Varšavā, bet 27. maijā pasaules spīdveja elite brauks "Lokomotīves" mototrekā Daugavpilī. Intriga iesēta, gaidām turpinājumu. Starp citu, biļešu labākajās vietās un lētāko biļešu uz Latvijas GP posmu vairs nav palicis daudz...