Tiesnesis Vojačeks atņem Mihailovam zeltu

Tiesnesis Vojačeks atņem Mihailovam zeltu

Latvijas junioru čempions spīdvejā Oļegs Mihailovs ieguva bronzas medaļu Eiropas U19 kausa izcīņas finālā Vārkausas mototrekā Somijā, taču viņš varēja būt arī čempions, ja ne ļoti apšaubāms poļu tiesneša Mareka Vojačeka lēmums diskvalificēt daugavpilieti 12. braucienā.

Abi mūsu pašreiz spēcīgākie spīdveja juniori Oļegs Mihailovs un Artjoms Trofimovs pārliecinoši iekļuva U19 Eiropas kausa izcīņas finālā un līdz ar to nokļuva favorītu statusā. Ja Artjomam šo statusu neizdevās apliecināt (7 punkti un 10. vieta), tad Oļegs bija viens no galvenajiem pretendentiem uz titulu.

Savā pirmajā braucienā Oļegs pēc zaudēta starta gan nedaudz piekāpās polim Šimonam Šlauderbaham, taču pēc tam uzvarēja un 12. braucienā tikās ar dāni Madsu Hansenu, kuram bija divas uzvaras. Zaudējis startā (no ceturtā jeb ārējā celiņa), Mihailovs asā divcīņā tomēr tika dānim garām, kļuva par līderi un... tika diskvalificēts. Dānis piedzīvoja kritienu un tiesnesis Marejs Vojačeks uzskatīja, ka to viņam izraisīja Mihailovs, kaut gan dāņa kritiena laikā Oļegs jau bija viņam vismaz metru priekšā. Mūsējie bija sašutuši, pārējie raustīja plecus, bet neko vairs nevarēja mainīt. Tiesnesis Vojačeks ne reizi vien ir izcēlies ar tikai viņam vienam saprotamiem lēmumiem pat GP sacensībās un Polijas Ekstralīgā, pat poļu žurnālisti viņu vairākkārt jau ir izsmējuši, taču diemžēl Vojačeks "izcēlās" arī šoreiz. Pārējos divos braucienos Mihailovs uzvarēja pārliecinoši, ieguva 11 punktus un - bronzas medaļu.

Ar 14 punktiem uzvarēja Madsens, bet otrais ar 12 punktiem - Šlauderbahs. Vai ar savu apsrīdamo (maigi izsakoties) lēmumu Vojačeks centās palīdzēt savam tautietim? Kas to, lai zina, kas viņam bija prātā.

Lai nu kā, bet Oļegs Mihailovs apliecināja, ka viņš pašreiz ir viens no spēcīgākajiem sava vecuma spīdveja junioriem Eiropā. Viena no labākajām ir arī Daugavpils spīdveja skola, jo šī mums jau ir ceturtā medaļa Eiropā U19 vecuma grupā - 2005. gadā sudraba medaļu ieguva Ķasts Puodžuks, bet Andžejs Ļebedevs bija otrais un trešais attiecīgi 2013. un 2014. gadā (plus - bronzas medaļas Eiropas juunioru izlašu čempionātā 2017. gadā). Šoreiz "zelts" bija vistuvāk...