Junioru spīdveja izlasei - tikai punkts līdz finālam

Junioru spīdveja izlasei - tikai punkts līdz finālam

Pārsteigumu vai pat sensāciju gandrīz sagādāja Latvijas spīdveja junioru izlase - tikai viena punkta mūsējiem pietrūka, lai panāktu vismaz papildbraucienu par tiesībām startēt junioru komandu Eiropas čempionāta finālā. Glumsē mototrekā Dānijā viss izšķīrās pēdējā braucienā un Daugavpils spīdvejistu kvartets tikai par vienu punktu atpalika no Dānijas izlases, kas pērn bija pasaules junioru vicečempione un Eiropas junioru čempione.

Pēc 11 braucieniem dāņiem bija 6 punktu pārsvars pār latvijas izlasi un jau tad varēja nojaust, ka tieši šīs divas komandas spēkosies par vienīgo ceļazīmi uz finālu, jo Krievijas izlase uzreiz atpalika (pilnīga izgāšanās - tikai viens punkts - tās līderim Gļebam Čugunovam), bet somi jau pašā sākumā "nodrošināja" sev ceturto vietu. Uzvaras vai otrās vietas veda ne tikai mūsu līderi Oļegs Mihailovs un Artjoms Trofimovs, bet arī Dāvis Kurmis, kura sniegumā pagājušajā sezonā bija kritums un kuram šosezon vēl ne reizes nav bijusi iespēja startēt "Loko" rindās Polijas Nice līgas čempionātā. Divreiz nefinišēja, taču savus punktus (kopā - 5) atveda arī šādu sacensību debitands Daniils Kolodinskis.

Pēc 16. brauciena dāņu pārsvars bija vairs tikai viens punkts, bet pirms pēdējā 20. brauciena Dānijai un Latvijai bija pa 37 punktiem. Kurmis pēdējā braucienā labi aizbrauca no starta, taču smagajā trekā vadību nenoturēja un dānis Tims Sērensens finišēja pirms viņa... Dānijai - 39, Latvijai - 38 punkti (Mihailovs - 12, Kurmis - 11, Trofimovs - 10, Kolodinskis - 5), Krievijai - 30, Somijai - 13 punktu. Katrs kaut kur zaudēja pa punktam, ko varbūt varēja nezaudēt, taču šis nav gadījums, kad jāmeklē vainīgie. Gluži otrādi - pierādījām, ka mūsu junioru izlase ir viena no labākajām Eiropā (pasaulē starp TOP komandām klāt nāk Austrālija, Eiropā - Lielbritņija).

Finālā startēs Polija, Dānija, zviedrija un Francija. Pirmais trijnieks jau tagad ir skaidrs, jo Francijai nav nekādu izredžu to izjaukt un šajā sakarā atkal tiks runāts par lielāku komandu skaitu finālā. Skaidrs, ka fināla rīkotājiem finālā jābūt, taču nevar būt tā, ka līdz ar to fināls kļūst par triju komandu attiecību kārtošanu ar vēl vienas komandas piedalīšanos. Lielbritānija, Latvija, Čehija, Krievija, Vācija... Ir taču variants ar piecu komandu sacensībām (piemēram - plus labākā otrā vieta no pusfināliem), ir tabula sešu komandu sacensībām u.tt. No otras puses - rīkojot finālu valstīs, kur šajā sporta veidā nav tik labi braucēji, tiek radīta lielāka interese par spīdveju (tajā pašā Francijā spīdvejs pēdējos gados diezgan strauji attīstās, kustība sākas arī Beļģijā un Nīderlandē) un paplašinās tā kvalitātes ģeogrāfija.

Tik sekmīgs Latvijas izlases sniegums ļauj ar cerībām gaidīt junioru komandu pasaules čempionāta pusfinālu, kas 29. jūnijā risināsies Daugavpilī. Mums vēl ir Elvis Avgucevičs un Ernests Matjušonoks, strauji progresē Ričards Ansviesulis no Rīgas IK "Auseklis" komandas, tā ka spēkošanās par vietu Latvijas izlases sastāvā būs nopietna.