Spīdveja juniori grib medaļas ar pasaules čempionātā

Spīdveja juniori grib medaļas ar pasaules čempionātā

Latvijas junioru izlase spīdvejā nesen ieguva bronzas medaļas un bija ļoti tuvu "sudrabam" Eiropas junioru komandu čempionāta finālā Lodzā (Polija), bet sestdiena vakarā Outrupas mototrekā Dānijā tā pirmo reizi piedalīsies pasaules junioru komandu čempionāta finālā un arī tur grib iegūt medaļas.

Latvijas izlases sastāvam, kas ieguva Eiropas "bronzu" - Oļegs Mihailovs, Francis Gusts, Ričards Ansviesulis un Ernests Matjušonoks - klāt nācis Daniils Kolodinskis, kurš atgriezies pēc savainojuma un kurš bija rezultatīvākais Latvijas izlasē pusfinālā (16 punkti). Pasaules junioru komandu čempionāta finālā Otrupā piedalīsies četras komandas - Polija, Dānija, Lielbritānija un Latvija - un sacensības, atšķirībā no Eiropas fināla, risināsies citādāk - proti, tie būs nevis pāru braucieni, bet gan katrā braucienā būs pa vienam no katras komandas. Tā, piemēram, pirmajā braucienā startēs Ansviesulis, Madss Hansens (Dānija), Toms Brennans (Lielbritānija) un Norberts Krakovjaks (Polija). Mūsu komandas treneris Nikolajs Kokins izvēlējies tādu pašu taktiku, kāda bija Eiropas finālā Lodzā - proti, komandas kapteinis Oļegs Mihailovs atkal ir ielikts rezervē, lai nepieciešamības gadījumā viņš var kādu nomainīt. Lodzā šāda taktika pilnībā attaisnojās.

Outrupas mototreks ir diegan īpatnējs, ar asiem līkumiem (no mūsējiem tas zināms ir laikam tikai Francim Gustam) un tāpēc daudz būs atkarīgs no tā, kuras komandas spīdvejisti ātrāk sapratīs tā trajektorijas un ātrāk pratīs pielāgoties mototrekam paši, kā arī kopā ar mehāniķiem ātrāk sapratīs, kā tam pielāgot motociklus.

Galvenie favorīti, protams, ir Polijas un Dānijas juniori. Poļi līdz šim ir uzvarējuši 12 reizes un turklāt sešas pēdējās reizes pēc kārtas, dāņi divas (vēl viena uzvara Krievijai, bet medaļas ir ieguvuši 8 valstu juniori) reizes un tieši viņi bija pēdējie, kuri spēja poļus pārspēt (2013. gadā Pardubicē). Salīdzinājumā ar Eiropas finālu Polijas izlases sastāvam klāt nācis Viktors Trofimovs jaunākais (Viktora Trofimova mazdēls un Vladimira Trofimova dēls pirms dažiem gadiem Ukrainas pilsonību nomainīja pret Polijas pilsonību), savukārt dāņiem klāt nācis Tims Sērensens, kurš pērn bija 13. vietā junioru pasaules čempionāta kopvērtējumā. Pārējie - tie paši, kas bija Lodzā ar Madsu Hansenu priekšgalā (pērn 3. vieta Eiropas U21 čempionātā).

Nepazīstamākā un noslēpumainākā ir Lielbritānijas izlase. Tās līderis ir Daniels Bjūlijs, kurš jau ir braucis gan Polijas Ekstralīgā, gan Zviedrijas spīdveja līgā, gan bija pasaules junioru čempionāta finālposmos, taču 17. jūlijā viņš piedzīvoja kritienu treniņā ar BMX velosipēdu un salauza lāpstiņu. Kādā viņš būs formā - tas vēl ir jautājums. Nesen Eiropas finālā ļoti labi sevi apliecināja tikai 18 gadus vecais Drjū Kemps, kurš ir pagājušā gada Lielbritānijas U19 čempions. Žordanam Palinam ir tikai 17 gadu, bet viņš jau ir "Belle Vue Aces" sastāvā, viņa vienaudzis ir Leons Flints, bet 19 gadi ir Tomam Brennanam, kurš bija Lielbritānijas čempions 125 kub.cm, 250 kub.cm klasē, kā arī lielajā klasē (500 kub.cm) starp junioru pāriem. Visi britu spīdvejisti ir spēcīgos pašmāju klubos, taču šosezon Lielbritānijas spīdvejā joprojām ir klusums... Tas gan nenozīmē, ka britus mēs apbrauksim "uz viena riteņa" - tie visi ir talantīgi un tehniski (braukšanas ziņā) labi apmācīti spīdvejisti.

Sacensību sākums sestdien Outrupā - plkst. 20.15 pēc Latvijas laika.