Outrupas koridā Latvijas spīdveja juniori "neizdzīvo"

Outrupas koridā Latvijas spīdveja juniori

Ļoti smagos un pat riskantos apstākļos Outrupas mototrekā Dānijā risinājās pasaules čempionāta fināls spīdveja junioru komandām. Poļu kolēģi to nosauca par "Outrupas koridu". Latvijas juniori tajā "neizdzīvoja" - tikai 6 punkti uz visiem kopā un 4. vieta.

Lietus lija iepriekšējā dienā un nedaudz arī sacensību dienas rītā, kas mototreku padarīja smagu. Atnākusī saulīte vairs neko daudz nevarēja glābt, taču sacensības vismaz varēja mēģināt aizvadīt. Uzreiz kļuva skaidrs, ka būs kritieni, ka braukšana būs sarežģīta un pat riskanta. Bija redzams, ka grūti būs izbraukt līkumus sānslīdē. Sacensības kļuva par kritienu seriālu un spīdveja antireklāmu. Pirmajā braucienā otrais finišēja Oļegs Mihailovs, bet otrajā smagu kritienu (acīmredzot lauzts atslēgas kauls) piedzīvoja Daniils Kolodinskis, tad - smags kritiens Francim Gustam (par laimi - bez nopietna savainojuma)... Uz tāda celiņa nekad neviens tiesnesis nebūtu ļāvis rīkot sacensības nevienā no trim Polijas spīdveja līgām, jo pirmajā vietā ir spīdvejistu drošība, taču Outrupā jau pa dienu bija pateikts, ka sacensības notiks jebkurā gadījumā - tās vairs neesot kur pārcelt. FIM vīrus var saprast, taču kur paliek prasības par celiņa kvalitāti un braucēju drošību?

"Nolēmām, ka braucēju veselība ir svarīgāka, tāpēc pēc pirmās braucienu sērijas pateicu puišiem, lai brauc bez lieka riska, lai visi pārējie veseli varētu atgriezties mājās. Tas bija svarīgāk nekā par katru cenu, riskējot vēl dabūt smagus savainojumus, censties iegūt bronzas medaļas," teica komandas vadītājs, LaMSF treka komisijas vadītājs Vladimirs Ribņikovs. Puiši arī apjuka pēc smagajiem kritieniem pirmajos braucienos (ne tikai mūsu, bet arī citās komandās) un ilgi nevarēja atsākt kaut cik normāli braukt. Sacensību vidū bija nepieciešama garāka pauze, lai kaut nedaudz sakārtoto celiņu, jo citādi sacensības varēja arī nepabeigt. Vēl punktu Latvijas izlasei atveda Ernests Matjušonoks, bet savā pēdējā braucienā uzvarēja Francis Gusts. Poļu, dāņu un britu spīdvejisti ātrāk pielāgojās sarežģītajiem apstākļiem.

Par pasaules junioru komandu čempioni jau 13. reizi kļuva Polijas izlase, tikai par 4 punktiem atpalika Dānija, bet trešajā vietā - Lielbritānija. Nākamsezon jācenšas atkal tikt finālā un normālos apstākļos vēlreiz pierādīt, ka esam starp labākajām spīdveja junioru komandām pasaulē.