Puodžuks Daugavpilī pārraksta Latvijas spīdveja vēsturi

Puodžuks Daugavpilī pārraksta Latvijas spīdveja vēsturi

Pasaules spīdveja čempionāta astotajā posmā Daugavpilī šodien uzvaru svinēja polis Kšištofs Kaspžaks, tikmēr Latvijas sportists Ķasts Puodžuks iekļuva sacensību pusfinālā un kopvērtējumā izcīnīja augsto piekto vietu, kas ir visu laiku labākais Latvijas pārstāvju sasniegums.

Kā zināms, sākotnēji Latvijas "Grand Prix" izcīņa bija paredzēta Biķernieku trasē, tomēr laikapstākļi paveica savu. Lietus dēļ treks tika ievērojami sabojāts, un sacīkstes pārceltas uz Daugavpili.

Latvijas spīdveja galvaspilsēta ātrā tempā spēja sagatavoties pasaules čempionāta astotajam posmam, tiesa, līdz Latvijas "Grand Prix" izcīņas startam notika vēl divas nozīmīgas lietas. Lietus negāja secen arī Daugavpilij, taču īsi pirms sacīkšu sākuma virs treka parādījās spilgta saule, līdz ar to segums sāka strauji, taču nevienmērīgi žūt. Otrā izmaiņa bija iepriecinoša Latvijas spīdveja līdzjutējiem – austrālieša Dārsija Vorda (trešais kopvērtējumā) vietā stājās rezervists Ķasts Puodžuks. Oficiālais iemesls – Austrālijas spīdvejists pirms sacensībām neizturēja alkohola testu.

Jau pirmie braucieni Daugavpils trekā solīja aizraujošas sacīkstes. Trešajā braucienā smagu kritienu piedzīvoja Kriss Hariss un Kšištofs Kaspžaks – ja brits Hariss diezgan ātri pats piecēlās kājās, tad polim kādu laiku tika sniegta medicīniskā palīdzība. Polis gan veiksmīgi tika uz kājām – tik veiksmīgi, ka atkārtotajā braucienā izcīnīja ļoti pārliecinošu uzvaru.

Abi Latvijas pārstāvji – Puodžuks un Andžejs Ļebedevs - startēja ceturtajā braucienā. Puodžuks pārliecinoši finišēja otrais, atpaliekot vienīgi no poļa Jaroslava Hampela, tikmēr Ļebedevs tikai par dažu centimetru tiesa apsteidza zviedru Andreasu Junsonu.

Puodžuks pēc laba pirmā brauciena savā nākamajā mēģinājumā lika vietējiem līdzjutējiem eksplodēt. Septītajā braucienā Puodžuks ar izcilu manevru pa ārmalu apsteidza Vācijas spīdvejistu Martinu Smoļinski un izcīnīja trīs punktus. Šajā braucienā Puodžuks apsteidza arī titulēto dāni Niki Pedersenu, kurš brauciena sākumā gandrīz piedzīvoja kritienu, kā arī austrālieti Krisu Holderu. Astotajā braucienā tuvu kritienam pēc sadursmes ar Mateju Žagaru bija Ļebedevs, tomēr talantīgais Latvijas sportists spēja savaldīt motociklu un vēlreiz finišēja trešajā vietā.

Ļebedevam neizdevās starts arī savā trešajā braucienā, kurā "wild-card" ieguvējs palika bez punktiem un faktiski atvadījās no izredzēm uz iekļūšanu pusfinālā. Jāpiebilst, ka problēmas ar startu jaunajam spīdvejistam nebija tikai šajās sacīkstēs, bet ir epizodiski gadījušās arī iepriekš. Neskatoties uz vājo startu, sacīkstes laikā Ļebedevs pamatīgi lika pasvīst kopvērtējuma līderim un pasaules čempionam Tajam Vofindenam – brits tomēr bija pārāks. Puodžuks savā trešajā braucienā arī nerādīja neko spīdošu, tomēr tika pie viena punkta – seši punkti pēc trim braucieniem pamatoti ļāva cerēt uz pusfinālu.

Ceturtajā braucienu sērijā Ļebedevs atkal neizdevās starts (palika bez punktiem), tikmēr Puodžuks sāka sacīkstes teju ideāli. Pirmajā līkumā Latvijas pārstāvis veiksmīgi izrāvās priekšā, taču drīz vien pa ārmalu palaida garām Žagaru. "Lokomotīves" spīdvejists prata noturēt otro vietu un tikt pie vērtīgiem diviem punktiem.

Piekto braucienu sēriju Puodžuks sāka diezgan neveiksmīgi, drīz pēc starta atkāpjoties uz pēdējo vietu, kas apstākļu sakritības gadījumā varēja arī atņemt iespēju piedalīties pusfinālā. Ar Latvijas spīdvejista pūlēm izcīnīt vismaz trešo vietu braucienā sākotnēji nebija pietiekami, taču tad izstājās Nīlss Kristians Iversens, līdz ar to Puodžuks tika pie nozīmīgā devītā punkta, kas ļāva ar lielām cerībām gaidīt atlikušos pamatsacensību braucienus. Tikmēr Ļebedevam savs piektais brauciens izdevās krietni labāk nekā iepriekšējie – salīdzinoši izdevies starts un diezgan sīva cīņa ar pašu Gregu Henkoku.

Pārsteigumi nenotika, un Puodžuks kļuva par trešo Latvijas spīdveja pārstāvi, kurš iekļuva "Grand Prix" pusfinālā. Iepriekš līdzīgu panākumu atkārtoja jau minētais Ļebedevs (2013.gadā) un Grigorijs Laguta (2007.gadā).

Puodžuks startēja otrajā pusfinālā, izvēloties otro celiņu. Konkurenti cīņā par finālu Latvijas pārstāvim ļoti pieklājīgi – Henkoks, Kaspžaks un Bačelors. Divus uzvarētājus finālā jau gaidīja dāņi Pedersens un Kenets Bjere, kuri pirmajā pusfinālā pārspēja Žagaru un Vofindenu.

Puodžuks startā izrāvās vadībā, tomēr ātri vien atkāpās uz pēdējo vietu. Latvijas sportists nepadevās, izvirzījās trešajā vietā un pat nopietni apdraudēja Kaspžaka otro pozīciju, tomēr Puodžukam neizdevās kļūt par pirmo Latvijas spīdvejistu "Grand Prix" finālā. Neskatoties uz to, kopvērtējumā izcīnītā piektā vieta ir visu laiku labākais Latvijas pārstāvju sasniegums. Uzvaru otrajā pusfinālā izcīnīja Henkoks, kuram tas bija 1000.brauciens viņa karjerā.

Fināla braucienā sākumā vadībā izvirzījās pieredzējušais Henkoks, tomēr sacīkšu gaitā viņu pārliecinoši apsteidza Kaspžaks, kurš prasmīgi noturēja uzvaru, kurai papildus vērtību piešķir satraucošā avārija sacensību sākumā. Henkoks beigās nenoturēja arī otro vietu, piekāpjoties Pedersenam.