Piedzīvojumos Divišovā paliekam bez medaļām

Piedzīvojumos Divišovā paliekam bez medaļām

Ar otro mēģinājumu vairāk nekā pēc mēneša Divišovas mototrekā Čehijā (pilsētiņa apmēram 40 km no Prāgas, kur ražo JAWA motociklus) izdevās noskaidrot 2014. gada Eiropas čempionus spīdvejā pāriem, taču sacensības nepagāja bez starpgadījumiem un piedzīvojumiem, kuros Latvijas spīdvejistiem Ķastam Puodžukam un Andžejam Ļebedevam neizdevās kāpt uz goda pjedestāla - 5. vieta.

Viss sākās ar to, ka sacensības sākās gandrīz ar pusotras stundas aizkavēšanos, jo nācās krietni pilnveidot mototreku. Tad jau pirmajā braucienā notika smags kritiens - 18 gadus vecais čehs Eduards Krčmažs cīņā par otro vietu notrieca ukraini Andreju Karpovu, kuru ar helikopteru aizgādāja un vienu no Prāgas hospitāļiem. Atkal vismaz Viss sākās ar to, ka sacensības sākās ar pusstundas aizkavēšanos, jo sacensību rīkotājiem nācās krietni piestrādāt treka kvalitātes uzlabošanā. Tad pirmajā braucienā 18 gadus vecais čehs Eduards Krčmažs cīņā par otro vietu izraisīja kritienu ar ukraini Andreju Karpovu, kurš ar helikopteru tika nogādāts uz vienu no Prāgas hospitāļiem. Atkal apmēram pusstundu gara pauze.

Mūsējiem nesekmīgs bija pats sacensību sākums, kur arī tika zaudēti punkti, kuru pietrūka medaļu iegūšanai (atgādināšu, ka 2012. gadā Puodžuks un Ļebedevs bija Eiropas vicečempioni pāriem). Braucienā ar vāciešiem Ļebedevs bija pārlieconošā vadībā, bet Puodžuks brauca trešais aiz Tobiasa Buša ne bez cerībām to apsteigt, taču Ļebedevs 3. aplī izstājās motocikla defekta dēļ - vismaz 4:2 vietā sanāca 2:3 (Vācijas labākais juniors Mihaēls Hērtels tika diskvalificēts par pāragru startu). Savā nākamajā braucienā mūsējie ar 1:5 piekāpās poļiem Sebastianam Ulamekam un Damjanam Baļinskim un pēc diviem braucieniem mums bija tikai 3 punkti. Pret ungāriem vajadzēja atvest 5:1, bet bija tikai 4:2 (Ļebedevs pirmais, bet Puodžuks piekāpās Norbertam Magosi). Tiesa, pēc tam Ukrainu pārspējām ar 5:0, jo viens no konkurentiem jau sākumā izstājās, otrs - krita un atkārtotā braucienā startēja tikai abi mūsējie. Sekoja 1:5 čehu junioru pārim Vāclavam Milikam un Krčmažam (punkts Ļebedevam) un piecus braucienus pirms beigām situācija starp līderiem bija šāda: Čehijai - 21 punkts, Polijai - 18, Latvijai - 13, Krievijai - 12 un Vācijai - 11 punktu. Mūsu situācija bija nelabvēlīgāka, jo mums bija palicis vairs tikai viens brauciens, turklāt pret Krieviju (krieviem motokrosa treniņā gūtas traumas dēļ nestartēja Artjoms Laguta, kas krietni mazināja izredzes uz titulu), kamēr krieviem un vāciešiem bija pa diviem braucieniem.

Tikai uzvara pār Krieviju ar 5:1 vēl deva cerības uz medaļām, taču sanāca - 3:3. Puodžuks uzvarēja, bet Ļebedevs finišēja aiz Denisa Gizatuļina un Vitālija Belousova. Pirms tam krievi ar 5:1 bija pārspējuši ungārus, bet pēdējā braucienā vācieši ar 1:5 piekāpās Polijai un par vienu punktu apsteidza Latviju. 16 punkti (Podžukam un Ļebedevam - katram pa 8) deva 5. vietu.

Par Eiropas čempioniem piekto reizi kļuva Čehija, kas izšķirīgajā braucienā ar 5:1 pārspēja Poliju. Čehu pāris ir jaunākais Eiropas čempions šo sacensību vēsturē - Milikam ir 21 gads, bet Krčmažam tikai 18 gadu. Čehi ieguva 26 punktus, par diviem punktiem atpalika poļi, bet bronzas medaļas ar 20 punktiem ieguva Krievija.