Latvijas spīdvejisti spridzina un šokējoši izsit Dāniju

Latvijas spīdvejisti spridzina un šokējoši izsit Dāniju

Latvijas spīdveja izlase šokējusi visu spīdveja pasauli, pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas pusfinālā saspringtā cīņā izsitot no turpmākās cīņas vairākkārtējo pasaules čempioni Dāniju! Latvija kvalificējusies pēdējās cerības sacīkstēm, kuras notiks piektdien Polijā!

Pasaules kausa izcīņa spīdvejā ir prestižākās valstu sacensības šajā sporta veidā. Pasaules kausa iegūšanu izlases sastāvā bieži vien pielīdzina individuālajam pasaules čempiona titulam, tādēļ pasaules labākie braucēji allaž ļoti nopietni attiecas pret šiem mačiem.

Pirmajā pusfinālā pirmo vietu ieguva Lielbritānija, kas automātiski kvalificējās lielajam finālam, kas notiks sestdien Polijā. Otrās un trešās vietas ieguvējas Austrālija un ASV savas pretinieces pēdējās cerības sacīkstē gaidīja šodien, kad uz starta stājās Krievija, Zviedrija, Latvija un Dānija. Gan krievi, gan zviedri, gan dāņi pusfinālam kvalificējās automātiski, pateicoties iepriekšējā gada rezultātiem, savukārt Latvija piedalījās atlases sacensībās Rīgā, kur graujoši apsteidza Vāciju, Franciju un Itāliju.

Lieki piebilst, ka Latvija Zviedrijā notiekošajā pusfinālā tika uzskatīta par izteiktu pastarīti, taču kļuva par vakara galveno sensāciju!

Jau pirmajā braucienu sērijā Latvija ieguva septiņus punktus no 12 iespējamajiem, kas ļāva kļūt par sacensību līderiem! Uzvara braucienā Maksimam Bogdanovam, otrais bija Ķasts Puodžuks, bet Jevgeņijam Kostigovam un Andžejam Ļebedevam trešās vietas. Arī otrajā braucienu sērijā visi latvieši turpināja krāt punktus, pie tam interesanti, ka visi ieņēma trešās vietas un Latvija pēc 8 braucieniem bija vienīgā valsts, kura visos piegājienos bija tikusi pie punktiem! Summā ar 11 punktiem tobrīd gan vairs tikai trešā vieta.

Pēc trešās braucienu sērijas likās, ka mūsu izredzes uz vismaz trešo vietu būs praktiski zudušas, jo vienīgais pie punktiem tika Ļebedevs (1. vieta!), bet pārējiem latviešiem nullītes. Arī ceturtā braucienu sērija iesākās ar Puodžuka pēdējo vietu, taču tad Latvijas izlase izvilka pilno lozi - 14. braucienā kā "džokeris" (gūtie punkti dubultojas) uz starta devās Ļebedevs un atkal uzvarēja! Sešu punktu deficīts pret krieviem un dāņiem bija dzēsts nekavējoties. Lai arī 15. braucienā Bogdanovs atkal palika bez punktiem, tas ļāva 16. braucienā veikt taktisko maiņu (deficīts pār līderi Zviedriju pārsniedza sešus punktus) un Ļebedevs, startējot Kostigova vietā, atkal ieguva divus punktus, kas pirms pēdējās sērijas ļāva panākt līdzsvaru pret Dāniju (savu "džokeru" neizmantoja) - 22 pret 22. Krievija tobrīd bija otrā ar 24 punktiem, bet Zviedrija jau bija tālu atrāvusies.

Izšķirošā sērija iesākās ar Krievijas līdera Grigorija Lagutas uzvaru, bet Ļebedevs bija otrais, kas tobrīd pacēla Latviju divus punktus priekšā Dānijai. 18. braucienā Bogdanovs palika pēdējais, bet Dānija otrā, kas summā atkal deva līdzsvaru - 24:24. 19. braucienā beidzot pamodās Puodžuks, kurš smagā cīņā izrāva otro vietu, apsteidzot Dānijas braucēju. Pirms pēdējā brauciena Latvijai +1, bet kā pēdējais startēja vismazāk pieredzējušais Kostigovs. Mūsu juniors ne tikai pacīnījās par kādu punktu, bet līdz pat pēdējai virāžai apdraudēja Dānijas pirmo vietu un aiz savas muguras noturēja Antonio Lindbeku, kā rezultātā arī pēc 20. brauciena neizšķirts!

Pēc pamatsacensībām Zviedrija nodrošināja pirmo vietu un automātisku vietu finālā, bet Krievija ieņēma otro vietu un startēs pēdējās cerības sacīkstē ceturtdien. Lai noskaidrotu pēdējo ceturtdienas sacīkstes dalībnieci, starp Latviju un Dāniju tika veikts papildbrauciens. Tajā Ļebedevs sīvā jo sīvā cīņā ar Nilu Kristianu Iversenu izrāva uzvaru gan sev, gan visai nācijai!

Latvija otro reizi vēsturē tikusi līdz pasaules TOP-7, kur būs laba iespēja pacīnīties par rekorda atkārtojumu, kad 2013. gadā Latvijas izlase tika līdz sestajai vietai! Jāpiemin, ka tajā gadā komandu sastāvi ne tuvu nebija tik spēcīgi, tādēļ šī gada panākums jāvērtē daudz augstāk!

Lai saprastu šī panākuma nozīmi, jāpiemin, ka Dānija 2012. un 2014. gadā kļuva par čempioni, bet 2013. un 2015. gadā izcīnīja sudrabu. Komandas sastāvā brauc spīdvejisti ar ilggadēju spīdveja "Grand Prix" pieredzi, kā arī vairākkārtēji šo sacensību posmu laureāti. Krievijas izlasē brauca tādas zvaigznes kā Grigorijs Laguta (šodien 12 punkti) un Emils Saifutdinovs (10), bet Zviedrijas rindās slavenākie braucēji bija visā pasaulē pazīstamie Antonio Lindbeks (11), Fredriks Lindgrens (10) un Andreass Junsons (8). Dānijai šodien labākais bija Iversens (9), Mikaels Jepsens Jensens atveda septiņus punktus, bet Kenets Bjere un Leons Madsens pa seši.

Šovakar labākais gan mūsu komandā, gan visās sacensībās bija Ļebedevs, kurš atveda 15 punktus un uzvarēja papildus braucienā. Pieci punkti Puodžukam, bet pa četri Kostigovam un Bogdanovam.

Pasaules kausa "Race off" tiks aizvadīts piektdien Polijas pilsētā Lešno plkst. 20:00 pēc Latvijas laika.