Spīdveja junioriem vēsturiska "bronza"

Spīdveja junioriem vēsturiska

Latvijas spīdveja junioru izlase, pirmo reizi iekļuvusi Eiropas čempionāta finālā, ieguva bronzas medaļas un līdz pat pēdējam braucienam spēkojās par sudraba medaļām ar spīdveja lielvalsts Dānijas jauno maiņu. Par čempioniem kļuva poļu jiniori, kuriem tas ir astotais Eiropas čempionu tituls.

Latvijas izlase, ko veido Daugavpils "Lokomotīves" pašreiz labākie juniori Jevgeņijs Kostigovs, Dāvis Kurmis, Oļegs Mihailovs un Artjoms Trofimovs, Krosno mototrekā Polijā apliecināja, ka uzvara pusfinālā savās mājās nebija nejauša (pārspēja viena no Eiropas spēcīgākajām izlasēm Zviedrija) un ka ne jau sliktie laika apstākļi un smagais celiņš bija vienīgais uzvaras iemesls. Mums patiešām aug ļoti laba un arī Eiropas līmenī konkurētspējīga jaunā maiņa, turklāt šiem puišiem jau "min uz papēžiem" vēl vismaz 3-4 ne mazāk talantīgi puiši.

Jau ar pirmajiem braucieniem kļuva skaidrs, ka Vācijas izlase nebūs nopietna konkurente Polijai, Dānijai un Latvijai, kaut gan vāciešu rindās bija viens no valsts izlases dalībniekiem Mihaēls Hērtls (atveda tikai 2 punktus un tikai savā jau ceturtajā braucienā). Polija, Dānija un Latvija brauca "solis solī" un tikai sacensību vdū poļi sāka nedaudz atrauties, savukārt Latvija un Dānija līdz pēdējam braucienam spēkojās par "sudrabu". Kas zina, kā viss būtu beidzies, ja 16. braucienā sāpīgu kritienu nebūtu piedzīvojis Mihailovs (tomēr spēja turpināt maču un savā pēdējā braucienā atveda punktu) un ja pēdējā 20. braucienā izejā no pirmā līkuma nelielu kļūdu nebūtu pieļāvis Kostigovs - pirms pēdējā brauciena atpalikām no dāņiem par vienu punktu un ja Kostigovs būtu apsteidzis kaut par vienu vietu Mikelu B.Andersenu, tad par sudraba medaļām būtu papildbrauciens. Dānis izmantoja Jevgeņija kļūdu, tas visus četrus atļus centās Andersenu apsteigt, bet tomēr nācās palikt trešajam.

Polija summā ieguva 45 punktus, Dānijai - 35, Latvijai 33 un Vācijai - tikai 6 punkti. Pirmo reizi vēsturē Latvijas spīdveja junioru izlasei Eiropas čempionāta medaļas, pirmo reizi šo sacensību vēsturē medaļas ieguva izlase, kuras sastāvā ir tikai viena kluba braucēji. Tas, ka Latvijas izlases līderis būs Kostigovs, par to nebija šaubu un viņš arī atveda 10 punktus. Tik pat punktu Kurmim, kuram pēdējās sacensības nebija īpaši sekmīgas, tā ka Dāvis prata atkal labi nobraukt tieši tad, kad to visvairāk vajadzēja. Mihailovam - 7, Trofimovam - 6 punkti. Katrs deva savu artavu vēsturko medaļu iegūšanā. Svarīgi arī tas, ka mēs ieguvām medaļas nevis sīvi spēkojoties ar Vāciju, bet gan ar pasaules spīdveja lielvalstu Polijas un Dānijas junioriem, kas tikai lieku reizi liecina par spīdveja līmeni (šoreiz - junioru kategorijā) Latvijā (pagaidām - tikai Daugavpilī, taču nesen savas pirmās sacensības Igaunijā aizvadīja arī Rīgas spīdveja skolas divi labākie braucēji un viņi abi šoruden startēs arī Latvijas čempionātā).