Latvijas junioriem pietrūkst pieci punkti, lai pirmoreiz iekļūtu finālā

Latvijas junioriem pietrūkst pieci punkti, lai pirmoreiz iekļūtu finālā

Tikai 5 punktu pietrūka Latvijas junioru spīdveja izlasei, lai pirmo reizi iekļūtu pasaules čempionāta finālā. Pusfinālā Daugavpilī mūsu juniori ieguva 36 punktus un ierindojās otrajā vietā aiz titula īpašnieces Polijas (49 punkti). Pirmajā pusfinālā Vetlandā (Zviedrija) pārliecinoši triumfēja Dānija, bet Austrālija ieguva 40 punktus un līdz ar to arī iekļuva finālā.

Sacensības Vetlandā sākās divas stundas ātrāk nekā Daugavpilī, tām uzmanīgi tika sekots un Daugavpils pusfināla sākumā jau bija zināms, cik punktu jāiegūst, lai no otrās vietas tiktu finālā (neviens nebija tik naivs, lai cerētu pārspēt Poliju ar tās - un arī pasaules - labākajiem junioriem sastāvā).

Taču jau pašā sākumā arī tika zaudēti vērtīgi punkti - jau 1. braucienā Oļegs Mihailovs, būdams otrajā vietā, izstājās motocikla defekta dēļ, bet tad 3. braucienā Artjoms Trofimovs, cešoties izsprauties starp Mihaelu Hērtelu un mototreka apmali, aizķēra vācu motobraucēju, abi piedzīvoja kritienu un Trofimovs tika diskfalificēts (vēl sliktāk bija Hērtelam - savainojums un sacensības beigušās). Pēc pirmās braucienu sērija (4 braucieni) Latvijai bija tikai 2 punkti un ceturtā vieta.

Pakaļdzīšanos pa īstam uzsāka Dāvis Kurmis, kurš 7. braucienā lieliski startēja no pirmā celiņa un pārspēja pagājušā gada pasaules junioru čempionu Polijas izlases sastāvā Viktoru Lampartu. Turpinājumā neviens no mūsu trim līderiem (Kurmis, Mihailovs un Trofimovs) nevienā braucienā nebija zemāk par otro vietu, Mihailovs 13. braucienā džokera lomā atveda 6 punktus (pārspēja 2017. gada pasaules junioru čempionu Maksimu Drabiku) un pirms pēdējiem četriem braucieniem mums bija 31 punkts.

Polijai bija 38 punkti, taču prātā vispirms bija Austrālijas 40 punkti. Iegūt četros braucienos 10 no 12 iespējamajiem punktiem šķita nereāli, taču puiši darīja visu, ko spēja. Šoreiz mazliet pietrūka. Mihailova rēķinā 16 punktu, Kurmim un Trofimovam - pa 9, Ernestam Matjušonokam - 2, bet Daniils Kolodonskis savā vienīgajā braucienā finišēja ceturtais. Čehijai un Vācijai atlika tikai spēkoties par trešo vietu,

Kā pietrūka? Sākumā zaudēto punktu? Varbūt, taču vēl vairāk pietrūka spēcīgāka ceturtā numura - 17 gadus vecais Ernests Matjušonoks un 18 gadus vecais Daniils Kolodinskis vēl nav gatavi regulāri vest punktus tādā līmenī.

Mēģināsim nākamgad.

Visi pašrezējie līderi juniori būs vēl arī nākamsezon, lielāks pienesums būs no Matjušonoka un Kolodinska, vēl ir Elvis Avgucevičs un abi labākie Rīgas juniori Rūdolfs Sproģis un Ričards Ansviesulis, ar lielo (500 kub.cm) motociklu sāks braukt Francis Gusts (vakar ieņēma 3. vietu sacensībās Dānijā 250 kub.cm klasē), tā ka būs laba konkurence par tikšanu junioru izlasē. Jaunā maiņa mums aug ļoti laba un jau šogas Latvijas čempionātā redzēsim arī pāris 15 gadus vecus puišus.