Lokomotīvei atkal pietrūka...

Lokomotīvei atkal pietrūka...

Polijas spīdveja eWinner 1. līgas čempionāta priekšpēdējā mačā Daugavpils "Lokomotīve" viesos ar 39:50 zaudēja Gdaņskas komandai "Wybrzeze" un tagad palikšana 1. līgā vairs nav atkarīga tikai no pašiem - vispirms pašiem jāuzvar pēdējā mačā mājās Lodzas "Orzel" (4. oktobrī) un tad jācer, ka abus atlikušos mačus (Lodzā un mājās ar Ostruvas "Otrovia") zaudēs Bidgoščas "Polonia".

Pat ja izdosies aizķerties 1. līgā un nevajadzēs sākt no turienes, kur pirms 16 gadiem ienācāms spīdveja lielvalstī Polijā (2. līgā), tad tas nemaina lietas būtību - ir nepieciešamas būtiskas pārmaiņas.

Gdaņskas komanda noteikti nebija neuzvarama, ta;cu jau mača sākumā mājiniekiem tika iedots pārāk liels pārsvars - trīs no pirmajiem pieciem braucieniem "Lomomotīve" zaudēja ar 1:5 un divus pabeidza neizšķirti 3:3. Kopā - 9:21. Turpinājumā ritēja līdzīga spēkošanās, atlikušos 10 braucienus summā pat izdevās uzvarēt ar viena punkta pārsvaru, taču kaut ko vairāk paveikt nebija iespējams. Un kā lai to iespēj, ja tikai 3 punktus trijos braucienos (vēl vienā - diskvalifikācija) atveda Jevgeņijs Kostigovs un ja tikai viens punkts divos braucienos ir Andrejam Kudrjašovam, kurš pēc tam vairs nemaz netika pie braukšanas? Vai abi kopā nevarēja kopā savākt 11 punktus? Varēja un vajadzēja.

Kudrjašovs tika aicināts komandā līdera lomā (kā aizstājējs somam Timo Lahti, kuru nevarēja paturēt naudas trūkuma dēļ), taču tikai sezonas sākumā un arī ne pilnībā mērā pagājušā gada Krievijas čempions šo lomu attaisnoja. Mačs Gdaņskā bija jau trešais pēc kārtas, kurā viņš pieviļ (1,3 un 1 punkts). Kāpēc vi;ņam ir tika akla uzticēšanās - nav saprotams. Varbūt uz maču Gdaņskā vajadzēja uzaicināt zviedru Linusu Sundstrēmu, kurš teicami aizvadīja Zviedrijas līgas ceturtdaļfināla atbildes maču un kurš tādā mototrekā, kāds ir Gdaņskā, varētu braukt itin sekmīgi? Saprotams, ka pēc kara visi ir gudri.

Atkal ierindā bija cits zviedrs Pontuss Aspgrens, atveda 10 punktus 5 braucienos un lika kārtējo reizi saprast, cik ļoti viņa pietrūka abos iepriekšējos mačos mājās (savainojums) ar Tarnuvas un Ostruvas komandām... "Viesis" Vadims Tarasenko atveda 12 punktus 5 braucienos, Oļegs Mihailovs - 8 punkti 4 braucienos (vēl vienā - pāragrs starts). Šoreiz tikai 3 punkti 5 braucienos Francim Gustam, taču pāris braucienos varēja arī par punktu vairāk. Divus punktus trijos braucienos atveda Ričards Ansviesulis, kuram tas bija pirmais mačs pamatsastāvā. Junioru pāri šoreiz veidoja Gusts un Ernests Matjušonoks, bet Mihailovs bija ielikts rezervē ar 8. numuru, lai jebkurā brīdī var jebkuru nomainīt. Negribas (kā situācijā ar Ķastu Puodžuku) pasludināt kādu vai kādus par vienīgajiem grēkāžiem, tomēr skaidrs, ka nevar uzvarēt maču 1. līgā, ja komandā sekmīgi brauc 2-3 spīdvejisti un vēl kāds piepalīdz, turklāt neveiksmīgs mačs ir te vienam, te otram, te trešajam no potenciālajiem līderiem. Šoreiz arī Gdaņskas komandā tikai dānis Rasmuss Jensens un Kristians Piščeks atveda vairāk par 10 punktiem katrs, taču... Paši neizdarījām savu darbu.

Mums aug talantīga maiņa un tieši junioru sniegums un medaļas ir šīs sezonas gaišā puse, kas ļauj optimistiski skatīties nākotnē. Mums ir Andžejs Ļebedevs, taču viņš noteikti nebrauks "Loko" rindās, ja komanda būs 2. līgā (līgums ar Vroclavas komandu viņam šogad beidzas). Junioru izaugsmei tas īpaši nekaitēs, taču skaidrs arī tas, ka jebkurā gadījumā ir jāveido pietiekami spēcīga komanda - vai nu tāpēc, lai nākamgad neizkristu no 1. līgas, vai tāpēc, lai atgrieztos 1. līgā. Ir nepieciešama visu spīdveja spēku sakopošana un saliedēšana. Galu galā - pirms dažiem gadiem Latvijas izlase bija sestā labākā komanda pasaulē un mums ir potenciāls, lai kaut ko tamlīdzīgu atkārtotu.