Latvijas spīdveja izlasei - bronza pirmajā Eiropas U23 čempionātā

Latvijas spīdveja izlasei - bronza pirmajā Eiropas U23 čempionātā

Pirmo Eiropas U23 komandu čempionāta finālu spīdvejā tika uzticēts rīkot Latvijai un svētdien Daugavpils "Lokomotīves" mototrekā notika vienas no aizraujošākajām sacensībām šajā sezonā. Latvijas izlase vēsturiskajā pirmajā čempionātā ieguva bronzas medaļas un tas jau ir ceturtais spīdvejistu panākums jeb ceturtās medaļas šajā sezonā.

Kad pēc poļu ierosinājuma pērn tika nolemts rīkot Eiropas U23 komandu čempionātu, tad daudzi pamatoti smīnēja - sak, citādi taču poļi junioru komandu čempionātos nekur neuzvarēs (pasaules junioru čempionāts joprojām ir U21 vecuma grupā un tā fināls - ar Latvijas izlases piedalīšanos - būs 10. septembrī Bidgoščas mototrekā Polijā). Katrā jokā ir daļa patiesības un šajā arī - pašreiz Polijas U21 izlase patiešām nav neapstrīdama favorīte, toties U23 izlasei klāt nāk Dominiks Kubera (šosezon 2. un 3. vieta GP posmos!), Bartošs Smektala un naturalizētais krievu talants Gļebs Čugunovs (viens no Ekstralīgas līderkomandas Vroclavas "Betard Sparta" pamatsastāva braucējiem). Nedaudz vecākus spīdvejistus varēja iesaistīt komandā arī citu valstu pārstāvji un mums, piemēram, tāds bija Oļegs Mihailovs, kuram bija liels ieguldījums bronzas medaļu iegūšanā. Astoņi šā gada junioru pasaules čempionāta finālisti (pirmais finālposms jau 4. septembrī Vācijā), GP posmu dalībnieki, vairāki medaļu ieguvēju Eiropas U19 čempionātos padarīja sacensības par ļoti aizraujošām.

Jau kopš paša sākuma prognozes sāka piepildīties - par titulu spēkosies Polija un Dānija, bet par bronzas medaļām Latvija un Vācija. Poļi soli pa solim audzēja savu pārsvaru un pēc trim braucienu sērijām (12 braucieni) viņi līderu lomā varēja justies diezgan mierīgi. Tas bija tikai likumsakarīgi. Latvijas izlase tikai priekšpēdējā braucienu sērijā atrāvās no Vācijas (desmit punktu pārsvars), kaut gan lielu šaubu par mūsu trešo vietu nebija. Vai varēja tikt tuvāk dāņiem un paspēkoties par sudraba medaļām? Varēja. Mums bija divi izteikti līderi - pa 10 punktiem sakrāja Mihailovs un Francis Gusts (abiem pa divām uzvarām un nevienas nulles braucienos), bet nedaudz pietrūkā pārējo palīdzības. Tiesa, ņemsim vērā, ka Gusts, Ernests Matjušonoks un Ričards Ansviesulis vēl drīkst startēt U19 grupā jeb starp jaunākajiem junioriem un viņi bija trīs vai pat četrus gadus jaunāki par daudziem konkurentiem. Tas tikai lieku reizi pierāda, cik talantīga maiņa aug Latvijas spīdvejā. Ansviesulim - 4 punkti, Daniilam Kolodinskim - 2 un Matjušonokam - viens punkts. Summā 27 punkti. Polijas izlase sakrāja 47 punktus, Dānija - 35 punktus, bet Vācijai - tikai 11 punktu.

Tās šosezon mūsu spīdveja jaunajai maiņai ir jau trešās medaļas, bet vispār spīdvejam - ceturtās. Mums ir uzvara pirmajā Eiropas U19 čempionātā pāriem (Gusts, Matjušonoks un Ansviesulis), Gusta uzvara Eiropas U19 individuālajā čempionātā un tagad bronzas medaļas pirmajā Eiropas U23 komandu čempionātā, kā arī Andžeja Ļebedeva un Jevgeņija Kostigova bronzas medaļas Eiropas čempionātā pāriem un abu iekļūšana GP pretendentu finālā (attiecīgi 6. un 9. vieta) un plus vēl trīs mūsu juniori U21 junioru pasaules čempionāta finālā un Latvijas U21 komandas iekļūšana finālā, plus "Lokomtīves/Jaunības" iekļūšana Polijas junioru komandu čempionāta finālčetriniekā... Un sezona vēl nav beigusies.