Juniori sāks Bidgoščā, lielie turpinās - Daugavpilī

Juniori sāks Bidgoščā, lielie turpinās - Daugavpilī

Divas nedēļas nogales spīdveja cienītājus gaida aizraujošiem notikumiem pilnas sacensības - jau piektdien Bidgoščas mototrekā Polijā pasaules U21 junioru komandu čempionāta fināls, bet 17. un 18. septembrī Daugavpilī - Speedway of Nations pusfināli. Juniori sāks, lielie - turpinās (par viņiem - nākamnedēļ). Plus vēl "Optibet Lokomotīvei" svētdien Opolē atbildes mačs Polijas 2. līgas pusfinālā.

Latvijas spīdveja junioru izlase jau trešo sezonu pēc kārtas apliecina, ka ir viena no labākajām Eiropā (piemēram, Francis Gusts šogad kļuva arī par Eiropas U19 čempionu, bet kopā ar Ernestu Matjušonoku un Ričardu Ansviesuli uzvarēja pirmajā Eiropas U19 pāru čempionātā, savukārt U21 pasaules čempionātā ir 5. vietā pēc pirmā finālposma), pērn Latvijas izlase pirmo reizi iekļuva pasaules komandu čempionāta finālā jeb finālčetriniekā, kur ļoti smagā un pat braukšanai bīstamā mototrekā Outrupā (Dānija) palika ceturtā aiz Polijas, Dānijas un Lielbritānijas. Tagad - atkal fināls, bet jau citā formātā, jo tagad finālā ir septiņu valstu trio un sacensības risināsies pāc pāru braucienu sistēmas (katrā braucienā pa diviem vienas valsts pārstāvjiem un katra komanda pa reizei tiekas ar katru). Arī punktu rēķināšana būs citādāka - nevis 3,2,1 un 0, bet gan 4,3,2 un 0 attiecīgi par pirmo, otro, trešo un ceturto vietu braucienā. Tā ka vēl lielāka nozīme būs pāra uzvarai - 5:1 vietā varēs atvest 4:2, bet 4:2 vietā - 6:3, savukārt otyrā un trešā vieta dos vairāk punktu nerkā uzvara un ceturtā vieta braucienā.

Latvijas junioru izlases trio veido Francis Gusts, Daniils Kolodinskis un Ričards Ansvviesulis. Gusts un Ansviesulis ir starp jaunākajiem sacensību dalībniekiem (viņi U21 juniori būs vēl trīs sezonas) un līdz ar to Latvijas trio ir viens no jaunākajiem. Konkurenti ir visu spīdveja lielvalstu - Polijas, Dānijas, Zviedrijas, Austrālijas un Lielbritānijas, kā arī Čehijas jaunie spīdvejisti. Galvenie favorīti ir Polijas un Dānijas spīdvejisti (Polija ir uzvarējusi jau 7 gadus pēc kārtas) - poļiem sastāvā ir šā gada valsts junioru čempions, pagājušā gada U21 pasaules vicečempions un šā gada vicelīderis pēc pirmā finālposma Jakubs Miškovjaks, pašreiz trešais šā gada U21 pasaules čempionātā Viktors Lamparts un pagājušā gada Eiropas čempions pāriem Mateušs Cerņaks, savukārt dāniem ir pašreizējais U21 pasaules čempionāta līderis Madss Hansens, pagājušā gada Eiropas U21 čempions Markuss Birkemose un Tims Sērensens. Lielbritānijai aug vesela plejāde talantīgu spīdveja junioru, bet Bidgoščā brauks šā gada Lielbritānijas junioru čempions Toms Brennans un vicečempions Drjū Kemps (pērn bija čempions U19 junioru konkurencē), kā arī Leons Flints. Zviedrijai sastāvā ir šā gada Zviedrijas pieaugošu čempionāta 5. vietas ieguvējs, 18 gadus vecais talants Filips Hellstrēms-Bangss, pagājušā gada Eiropas U21 čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Aleksanders Voentins un 5. vietas ieguvējs Jonatans Grāns. Spīdveja dzimtenes Austrālijas jauniori Eiropā pagaidām nav tik labi zināmi, taču gan Metjū Gilmors, gan Keinans Rjū, gan Braidens Makginess braukt prot. To pašu var teikt par Čehijas junioriem, kuru pirmais numurs Petrs Hlupačs ir 10. vietā pēc pirmā finālposma U21 pasaules čempionātā, to pašu var teikt par Latvijas trio, kas sevi šosezon un pagājušajā sezonā jau ir apliecinājis (pie iepriekš minētā var piebilst, ka Kolodinskis ir 9. vietā pēc U21 pasaules čempionāta pirmā posma).

"Uz papīra" izskatās, ka Polijai un Dānijai vajadzētu spēkoties par titulu, bet Zviedrija, Latvija un Lielbritānija ir galvenās pretendentes uz bronzas medaļām. Noteikti citas domas ir Austrālijas un Čehijas motobraucējiem, tā ka liela nozīme var būt katram punktam, katrai nejaušībai un tieši no tām vispirms jācenšas izvairīties.