Latvijai 6. vieta pasaulē, pirmā uzvara - Lielbritānijai

Latvijai 6. vieta pasaulē, pirmā uzvara - Lielbritānijai

Ar mājinieces Lielbritānijas komandas uzvaru Mančestras Nacionālajā spīdveja stadionā beidzās Speedway of Nations fināls. Latvijas trio - Andžejs Ļebedevs, Oļegs Mihailovs un Francis Gusts - ieņēma 6. vietu.

Atskatoties uz Nāciju spīdveja fināla pirmo dienu, britu sporta kanālā BT Sport par patīkamu pārsteigumu tika nosaukta Latvijas komanda. Eksperts studijā, savulaik viens no labākajiem britu spīdvejistiem un ilggadējs GP seriālu dalībnieks Skots Nikolss īpaši izcēla Andžeja Ļebedeva sniegumu un kā uzskatāmu piemēru tam tika rādīta viņa uzvara pār austrālieti Maksu Friku. Medaļu pretendentiem mūs nepieskaitīja, taču papildus interesi Latvijas komanda ar savu kapteini priekšgalā pēc pirmās fināla dienas radīja.

Zviedrijas izlasē arī otrajā dienā savainojumu dēļ nevarēja braukt Pontuss Aspgrens un Jakobs Torsels, atkal vienatnē cīnījās juniors Filips Hellstrēms-Bēngs un izpelnījās publikas simpātijas - viņš bija vadībā braucienos ar poļiem, britiem un austrāliešiem, bet poļu pāri viņš arī "sadalīja", finišēdams otrais. Tiesa, pirmajā braucienā pret Ļebedevu un Mihailovu zviedram izredžu nebija - uzvarējām ar 7:2. Tā Latvijas pārim šoreiz bija vienīgā uzvara. Nākamajos divos braucienos visu izšķīra starts un pirmais līkums (no rīta Mančestrā lija, vēlāk bija apmācies laiks un celiņš kļuva "smagāks", kaut gan tā kvalitāte bija ļoti laba). Šoreiz nevis vienā, bet trijos braucienos pēc kārtas tika dota iespēja braukt Gustam un vienā no braucieniem viņš atveda savus pirmos divus punktus Nāciju spīdveja finālā. Pēc četriem pēc kārtas 2:7 zaudējumiem sekoja sīva spēkošanās ar Franciju, tomēr nācās piekāpties ar 3:6 (otrais bija Ļebedevs). Otrajā fināla dienā Ļebedeva rēķinā 13 punktu, Mihailovam - 3, Gustam - 2 punkti.

Ar 42 punktiem divās dienās Latvijas trio kopvērtējumā ieņēma 6. vietu. Pirmā bija Polija un uzreiz iekļuva lielajā fin'alā, bet par otru vietu tajā tikās Dānija un Lielbritānija. Ūzvarēja Roberts Lamberts, bet trešais bija Deniels Bjūlijs, kurš otrajā dienā aizstāja Taiju Vofindenu (tomēr neliels savainojums) - 6:3 britu labā. Dāņiem - bronzas medaļas.

Lielajā finālā vadību ieguva pasaules eksčempions Bartošs Zmaržliks, viņa pārinieks Macejs Janovskis sākumā bija ceturtais, tad - trešais un mēģināja (kāpēc?) tikt otrajā vietā, taču piedzīvoja kritienu... Briti uzvarēja braucienā ar 5:4 un pirmo reizi uzvarēja Nāciju spīdvejā. Savā ziņā - pat likumsakarīgi, jo savulaik - pagājušā gadsimta 20. gadu beigās - spīdvejs ieradās Eiropā no Austrālijas tieši caur Lielbritāniju, kur tika organizēta vēsturē pirmā spīdveja klubu līga pasaulē. Polijai - trešo reizi pēc kārtas "sudrabs".

Latvijas izlasei ir izteikts līderis Andžejs Ļebedevs, kurš kārtējo reizi apliecināja, ka turpat blakus pasaules elitei viņš ir. Pārējie vēl atpaliek, taču viņi - ne tikai Mihailovs un Gusts - ir jauni un talantīgi spīdvejisti (arī Ļebedevam šogad paliks tikai 27 gadi). Tā ka varam cerēt uz izaugsmi, lai šī iekļūšana finālā (savulaik bija arī 6. vieta Pasaules kausa izcīņā jeb komandu pasaules čempionātā, kas tiks atjaunots) nebūtu uz ilgu laiku pirmā un vienīgā. Lai tā būtu - spīdveja saimniecībā nepieciešami pārkārtojumi un papildus investīcijas. Ne bez viena, ne bez otra iztikt nevar.