Daugavpiliešu konkurenti Polijas spīdveja 2. līgā “audzē muskuļus”

Daugavpiliešu konkurenti Polijas spīdveja 2. līgā “audzē muskuļus”

Polijas spīdveja līgās komandas nosaukušas sastāvus 2022. gada sezonai. Vēl jau tajos var notikt nelielas pārmaiņas, taču tās būtiski nemainīs kopainu. Attiecībā uz 2. līgu, kurā startēs Daugavpils “Optibet Lokomotīve”, secinājums ir viens - šīs līgas līmenis kļūs vēl augstāks, jo visu komandu sastāvi ir kļuvuši vēl spēcīgāki.

Pagājušajā sezonā tika secināts, ka Polijas spīdveja 2. līgas līmenis ir augstākais visā tās vēsturē. Jau tagad - apmēram piecus mēnešus pirms jaunās sezonas sākuma - var spriest, ka 2022. gadā tas kļūs vēl augstāks. Par to liecina komandu sastāvi, kas - savukārt - liecina par 2. līgas spīdveja klubu rocības augšanu. Cenas (punktu nauda, izmaksas par līguma parakstīšanu, ceļa izdevumi un citas tehniskās izmaksas) jau sasniedz to līmeni, kāds pirms dažiem gadiem bija 1. līgā, kad Daugavpils komanda tajā uzvarēja un tikai nolikuma "īpatnību" dēļ neiekļuva Ekstralīgā.

Mēs šajā "finansiālajā čempionātā" diemžēl atpaliekam, jo esam palikuši praktiski pagājušās sezonas līmenī. Tieši tāpēc tiek meklētas papildus iespējas padarīt kluba maciņu biezāku, jo pretējā gadījumā - ja paliekam ari turpmāk šajā pašā līmenī - mēs arī 2. līgā nebūsim starp pretendentiem uz pirmajām vietām (piemēram - uz iekļūšanu pusfinālā jeb pirmajā četriniekā). Jācer, ka nākamsezon atkal kuplā skaitā sacensības drīkstēs apmeklēt skatītāji, kas būtu būtisks finansiāls atspaids.

Lai rakstītais par Polijas 2. līgas augsto līmeni nebūtu tikai tukši vārdi, ielūkosimies konkurentu sastāvos un minēšu tikai pazīstamākos konkurentu motobraucējus. Tarnuvas "Unia" izkrita no 1. līgas un jau nākamgad cer tajā atgriezties - austrālietis Trojs Batčelors, dānis Kenets Hansens, zviedrs Peters Jungs, Iļja Čalovs no Krievijas būs liels spēks, bet starp junioriem ir viens no Krievijas labākajiem jaunajiem spīdvejistiem Vitālijs Kotļars.

Opoles komanda "OK Bedmet Kolejarz" - Zviedrijas izlases braucējs Pontuss Aspgrens, viņa tautieties, 2019. un 2020. gada Zviedrijas čempions Jakobs Torsels, Andrejs Kudrjašovs no Krievijas, poļi Adrians Cīfers un Oskars Poliss, plus labi juniori (Jakubs Kravčiks un zviedru talants Teo Juhansons).

Ravičas "Metalika Recycling Kolejarz" - austrālietis Sems Masterss, polis Danieks Kačmareks, slovēnis Matics Ivačičs, pagaidām mazpazīstami austrālieši Raijens Duglass un Žošs Pikerings.

Žešuvas "Texom Stal" - čehs Eduards Krčmaržs, vācietis Kevins Vēlberts, talantīgie zviedru brāļi Jonatans un Gustavs (vēl juniors) Grāni, ukrainis Andrejs Karpovs (smaga savainojuma dēļ izlaida visu pagājušo sezonu), poļi Dāvids Lampards, Pāvels Mesjoncs un Huberts Lengoviks.

Poznaņas 'SpecHouse PSŽ" - brits Kriss Hariss (savulaik viena uzvara un 9 pjedestāli GP posmos), ukrainis Aleksandrs Loktajevs, Vladimirs Boroduļins no Krievijas, poļi Kacpers Gomuļskis (komandas treneris būs viņa vecākais brālis Adrians), Roberts Hmeļs un Kevins Fajfers, dānis Jonass Seiferts-Salks, plus vismaz divi labi juniori (Sebastians Šostaks un Aleksandrs Kajbuševs no Krievijas, ir arī divi pagaidām mazpazīstami dāņi).

Ar ļoti spēcīgu sastāvu uz spīdveja skatuves atgriežas Pilas "Polonia" - vācieši Makss Dilgers un Lukass Fīnhāge, zviedrs Tomass H. Junasons (pagājušajā sezonā bija "Loko" rindās), amerikānis Broks Nikolss, poļi Marcins Jendžejevskis, Arturs Mročka, Larss Skupieņs...

Nedaudz vājāka par citām izskatās Vitštokas "Wolfe" komanda no Vācijas (pazīstamākais sastāvā ir Lukas Baumans), taču vizināšanās - īpaši īpatnējā Vitštokas mototrekā - nebūs arī ar "vilkiem".

"Optibet Lokomotives" jaunais sastāvs arī izskatās visai cerīgs un vispirms jau tāpēc, ka izdevās piesaistīt trīs ambiciozus leģionārus, kuri turklāt mūsu klubam bija pa kabatai - vienu no bijušajiem Dānijas junioru izlases līderiem un vienu no labākajiem pagājušajā sezonā Dāniajs Superlīgā (čempions Holstedas komandas sastāvā) Renē Bahu, Lielbritānijas čempionu Adamu Elisu un austrālieti Niku Morisu. Viņi atgriežas Polijas spīdveja apritē, lai sevi no jauna apliecinātu, bet Elisam ir mērķis nākamsezon iekļūt Eiropas čempionāta (SEC) finālposmos.

Daugavpils komandā iespēja sevi apliecināt būs arī vienam no savulaik talantīgākajiem krievu junioriem Arslanam Fajzuļinam. Skaidrs, ka būtisks zaudējums ir Oļega Mihailova un Franča Gusta aiziešana attiecīgi uz Bidgoščas "Polonia" (viena no favorītēm 1. līgā) un Vroclavas "Betard Sparta" (Polijas čempione). Starp pašmāju braucējiem par komandas līderi vajadzētu kļūt Jevgeņijam Kostigovam, kurš šogad pirmo reizi karjerā iekļuva GP pretendentu finālā. Vēl ir pieredzējušais Ķasts Puodžuks un Daniils Kolodinskis, kuram nākamā būs pirmā sezona starp pieaugušajiem. Tā kā mačā obligāti jāpiedalās vismaz diviem vietējiem spīdvejistiem, tad konkurence par šīm divām vietām būs, turklāt pieaugušā statusā drīkst braukt arī juniors un te paveras iespēja sevi apliecināt Ričardam Ansviesulim un Ernestam Matjušonokam. Viņi abi pašreiz ir mūsu komandas spēcīgākie juniori, taču par vietu sastāvā noteikti spēkosies arī Artjoms Juhno.

Iespējams, ka arī nākamsezon "Optibet Lokomotīvi" pārstāvēs Francis Gusts - ja klubiem izdosies vienoties par viņa izīrēšanu Daugavpils komandai. Vroclavas puse ir ieinteresēta, jo juniora statusā Gusts Ekstralīgā braukt nedrīkst, starp pieaugušajiem viņš sastāvā vēl netiek, savukārt U24 līga viņa izaugsmei diezin vai būtiski nāks par labu. Ieteiktu "Loko" pusei pasteigties, jo, cik dzirdēts, par Gustu ir interese no citām 2. līgas komandām (šajā līgā viens juniors drīkst būt ārzemnieks). Jaunie "Jaunība/Lokomotīve" sastāvā - arī igaunis Markuss Maksimuss Lills - arī nākamsezon piedalīsies Polijas junioru komandu čempionātā.

'Uz papīra" komandas sastāvs izskatās gan interesants, gan cerīgs (ceram uz pašmāju jauno spīdvejistu tālāko izaugsmi!), taču nepieciešams turpināt meklēt papildus atbalstu, lai sastāvs varētu kļūt vēl spēcīgāks un lai pilnveidotu braucēju tehnisko bāzi. Galu galā - "Optibet Lokomotīve" plus Rīgas spīdveja skolas talanti ir Latvijas spīdveja izlase. Jo vairāk talantīgu braucēju sevi pieteiks pašmāju komandā, jo vairāk viņu būs spēcīgākos klubos, bet to var panākt tikai ar sekmīgu konkurēšanu starp spēcīgākajām kaut vai 2. līgas komandām.

Par atgriešanos 1. līgā runāsim tad, kad tam būs finansiāls pamats. Cik "biezam" tam jābūt? Tad, kad "Loko" uzvarēja 1. līgā, kluba budžets bija 650-700 tūkstoši eiro, bet tagad tāds un pat lielāks budžets ir 2. līgas labākajām komandām. Nebūt nav "kosmiska" summa, taču Daugavpils komanda (Latvijas izlase) no tās ievērojami atpaliek... Bet tāpēc jau rokas neviens negrasās nolaist.