Edgars Kucins: “Es atnācu ar vēlmi attīstīt spīdveju!”

Edgars Kucins: “Es atnācu ar vēlmi attīstīt spīdveju!”

Šajā sezonā “Lokomotīves” vadība ir paplašinājusies. Uzdevām dažus jautājumus mūsu kluba jaunajam valdes loceklim Edgaram Kucinam.

- Edgar, tu pavisam nesen sāki darboties klubā kā valdes loceklis. Jaunam cilvēkam ar svaigu skatījumu uz esošajām problēmām un redzējumu, kā tās risināt, jāpalīdz klubam attīstīties.

Vēlos teikt, ka es neesmu absolūts iesācējs spīdvejā. Milzīga pieredze kā fanam, un pirms kāda laika neilgi esmu bijis valdē (apmēram vienu mēnesi). Diemžēl toreiz kluba labā neko nepaguvu izdarīt, jo strauji mainoties varai pilsētā man nācās atkāpties, bet vēlme strādāt Lokomotīves labā nekur nav pazudusi, esmu atgriezies kluba valdībā ar lielu degsmi attīstīt spīdveju, domāju, ka mana vairāk nekā 20 gadu pieredze organizējot dažādus sporta pasākumus pozitīvi ietekmēs darbu jaunajā amatā. 

Es negrasos ieņemt šo amatu formāli, ierodoties birojā reizi mēnesī, lai saņemtu aploksni ar banknotēm. Starp citu, gribu norādīt, ka strādāšu bez jebkādas materiālās atlīdzības.

Gandrīz visu no pamatdarba Saeimā brīvo savu laiku, cenšos pavadīt klubā, komunicējot ar kolēģiem un spīdvejistiem, cenšoties patstāvīgi iedziļināties it visā, šķietami pat visnenozīmīgākajās šīs sistēmas darbības niansēs. Šādi var paskatīties uz notiekošo no cita leņķa, ieraudzīt kļūdas un sniegt priekšlikumus to novēršanai, saprast, ko var uzlabot vai mainīt.

- Salīdzinot ar konkurentiem, Lokomotīvei ir ļoti pieticīgs budžets, līdz ar to kluba iespējas ir mazas. Vai līdzjutēji var sagaidīt nopietnu rezultātu uzlabojumu sniegumā tuvākajā nākotnē?

Uz mūsu finansiālo situāciju skatos ar piesardzīgu optimismu. Galvenais, kas šobrīd mums ir – vispusīgs mūsu dibinātāju Domes, Olimpiskā centra atbalsts un labs bāzes budžets, kas ļauj  normāli sākt sezonu. Esmu ļoti pateicīgs pilsētas vadībai, kura šajā visiem sarežģītajā ekonomiskā situācijā rod iespēju atbalstīt spīdveju, izprot mūsu problēmas un iedziļinās visos jautājumos.

Paši arī meklējam dažādas iespējas, kā palielināt budžetu. Notiek ļoti aktīvs darbs, lai piesaistītu sponsorus, jau gūstam zināmu atsaucību biznesa vidē. Es domāju, ka tuvākajā nākotnē mēs varam cerēt uz lielākiem panākumiem piesaistot privāto kapitālu, jo izskatās, ka covid ierobežojumi drīz tiks atcelti un fani atkal varēs netraucēti ierasties stadionā, tas nozīmē palielināsies pārdoto biļešu skaits,  līdz ar to pieaugs sponsoru interese, jo viņi ir ieinteresēti pilnās tribīnēs.  

- Baidos, ka pandēmijas un ierobežojumu gadi lielu fanu daļu varēja atradināt iet uz stadionu. Vai gaidāt nopietnu skatītāju skaita pieaugumu pēc tam, kad tiks atcelti visiem apnikušie ierobežojumi?

- "Lokomotīvei" ir liela armija ar uzticīgiem faniem, kuri ir noilgojušies pēc iemīļotajiem sporta svētkiem! Līga gaidāmajā sezonā solās būt interesanta, cīņa katrās sezonas  sacensībās būs  spraiga. Atliek tikai paskatīties uz komandu sastāviem! Tas ir lielisks iemesls nākt un atbalstīt savējos! Esam arī pārskatījuši cenu politiku. Iepriekšējā bija aktuālā kā pagaidu pasākums, bet līdz ar ierobežojumu atcelšanu tā zaudē savu nepieciešamību. Mēs atgriezīsimies pie lielāka cenu diapazona atkarībā no sektora un tribīnes, kas ļaus ikvienam fanam neskatoties uz viņa  materiālo situāciju būt kopā ar mums. Man ir vēl daži konceptuāli ierosinājumu skatītāju piesaistīšanai, ceru, ka drīzumā tos izdosies īstenot, un mūsu braucēji atkal varēs sajust savu dzimto tribīņu neticami lielo atbalstu!

- Stadiona infrastruktūra pamazām noveco. Piepūšamo apmaļu mūžs tuvojas beigām, nepieciešams atjaunot treku (celiņu) un laistīšanas sistēmu. Vēlams nomainīt izbalējušos krēslus.

- Uzskatu, ka uz jebkuras problēmas risinājumu jāskatās reāli,  mūsu pašu finansiālās iespējas neļauj atrisināt visu uzreiz, bet varam noteikt prioritātes un pakāpeniski virzīties uz visa iecerētā īstenošanu. Stadionam ir nacionālās sporta bāzes statuss, un es domāju, ka tas ir ļoti nozīmīgs fakts, lai iegūtu valsts finansējumu. Kas attiecas uz mani, kā Saeima deputātu, šis jautājums būs viena no manām prioritātēm.

Sporta apakškomisijā darbojas pozitīvi noskaņoti kolēģi, ar kuriem var un vajag konstruktīvi runāt. Jau ir izdevies panākt, un tas nevar neiepriecināt, ka par spīdveju zina un runā augstākajos varas ešelonos. Cik auglīgi šo tēmu varēs attīstīt tālāk, būs atkarīgs no jaunā Saeima sastāva, pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām.

Meklējam dažādus variantus treka seguma atjaunošanai. Saprotams, ka ne pirms jaunās sezonas, ne vēl jo vairāk tās laikā mainīt to nav iespējamas, tāpēc, ja viss noritēs pēc plāna, jaunais segums parādīsies pēc sezonas beigām. 

Lai iegādātos un uzstādītu vienu jaunu krēslu nepieciešami aptuveni 14 eiro. Nav grūti aprēķināt, ka krēslu pilnīga nomaiņa mums izmaksās vairāk nekā 90000 eiro. Šogad mēs nevaram atļauties šādu "greznību". Meklējam citus variantus, piemēram, krāsošanu vai restaurāciju. Izmēģinājumi pierādīja, ka zilos krēslus ir iespējams atjaunot pietiekami kvalitatīvi, dzeltenos sliktāk.

- Vai varat pastāstīt par vēl kādām savām idejām, kuras vēlaties realizēt dzīvē?

Mūsu uzdevums ir sasniegt maksimālu auditoriju, kļūt pēc iespējas pamanākamiem. Viena no šādām iespējām ir cieša sadarbība ar pilsētas tūrisma  aģentūru, iekļaujot tūrisma maršrutos stadiona apmeklējumu un dažādas ar spīdveju saistītas aktivitātes. 

Lai šis sporta veids attīstītos ilgtermiņā, nepieciešams pārskatīt mūsu jaunās paaudzes sagatavošanas politika. Pirmos soļus šajā virzienā jau speram, plānojam iegādāties motociklus ar zemu dzinēja jaudu un pat “pit-bike” motociklus pašiem mazākajiem. Perspektīvā mums ir nepieciešama treks bērniem. Par tā atrašanās vietu joprojām diskutējam.

Vēl ir daudz ideju, bet visam savs laiks. Noslēgumā vēlos teikt, ka esmu atvērts dialogam ar faniem un labprāt uzklausīšu jebkādus konstruktīvus priekšlikumus!

- Ir iespēja uzrunāt arī potenciālos partnerus un sponsorus.

- Kopš šī gada klubā ir mainījusies visa finanšu līdzekļu kontroles un atskaišu politika. Mēs esam gatavi piedāvāt jums optimālāko sadarbības komplektu, pēc jūsu pieprasījuma sniegsim atskaiti par ieguldīto līdzekļu izmantošanu, kā arī jums ir iespēja kļūt par personīgo sponsoru kādam vienam vietējam Lokomotīves spīdvejistam.

Būsim drosmīgi! Kopā mēs varam daudz!