Francis Gusts - otrais SGP2 pirmajā finālposmā!

Francis Gusts - otrais SGP2 pirmajā finālposmā!

Pagājušā gada Eiropas U19 čempions spīdvejā Francis Gusts ieņēma otro vietu pasaules junioru čempionāta jeb SGP2 pirmajā finālposmā Prāgā. Tas Gustam ir karjerā pirmais pjedestāls junioru pasaules čempionāta finālposmos.

Vispirms Francis Gusts bija ātrākais oficiālajā treniņā - viņš visātrāk veica vienu apli. Pēc šiem rezultātiem sadala starta numurus posmā, kam gan ir visai nosacīta nozīme. Piemēram, labākajam divreiz ir iespēja startēt no pirmā celiņa (iekšmalas), taču ne vienmēr un ne visos mototrekos tā ir labākā starta vieta, Nereti gadās, ka izdevīgākās starta vietas ir trešais vai ceturtais celiņš. Dienā un vēl neilgi pirms sacensībām Prāgā lija, tāpēc pirmā brauciena starts tika atlikts par pusstundu un tāpēc vismaz sacensību sākumā mototreks bija slapjš un smags, radās bedrītes un tas izraisīja vairākus kritienus.

Pirmajos divos braucienos Francis Gusts bija otrais aiz attiecīgi poļa Mateuša Cierņaka un mājinieka Jana Kvjeha, tad divreiz uzvarēja, bet pamatsacensību pēdējā braucienā atkal bija otrais (aiz dāņa Benjamina Basso). Pirmais uzdevums - iekļūt pusfinālā - tika veikts pārliecinoši. Kvjeham pēc pamatsacensībām bija 13 punktu, bet Gustam - 12 punktu.

Pusfinālā neiekļuva pagājušā gada vicečempions polis Dāvids Lampards un viņa tautietis Mateušs Švidņickis, čehs Daniels Klima un Daugavpils pusfināla uzvarētājs dānis Kevins Jūls Pedersens (trešā un pirmā vieta, tad kritiens un sacensības vairs turpināt nevarēja, kaut gan nopietna savainojuma nav). Vāciete Selīna Lībmane sakrāja četrus punktus, taču lielāko daļu no tiem tad, kad braucienā kāds izstājās vai piedzīvoja kritoenu. Apsteidza viņa braucienā vienreiz tikai rezervistu Matoušu Kameniku (Čehija).

Pirmajā pusfinālā kritienus piedzīvoja dāņi Basso un Jonass Knudsens. Abiem čehiem - Kvjeham un Petram Hlupāčam - atlika tikai finišēt. Otrajā pusfinālā pirmajā līkumā ļoti asa cīņa bija starp Gustu un Cierņaku, pārāks bija Gusts un uzvarēja ar dažu metru pārsvaru. Trešais bija soms Timi Salonens, bet tikai ceturtais pašreizējais titula īpašnieks polis Jakubs Miškovjaks.

Finālā jau startā noslāpa Kvjeha motocikls. Gustam padevās labs starts, trīs apļus viņš bija līderis, Cierņaks viņu ķēra un pēdējā apļa pirmajā līkumā noķēra. Uzvara - Cierņakam (pērn uzvarēja Krosno posmā, startēdams ar "wild card" jeb būdams posma rīkotāju pārstāvis), otrais - Gusts, trešais - Hlupāčs.

Pēc pirmā posma (punktus piešķir par vietām posmā nevis rēķina tajā braucienos iegūtos punktus - tāpat, kā lielajā SGP izcīņā) Cierņakam ir 20 punktu, Gustam - 18, Hlupāčam - 16, Kvjeham - 14, Salonenam - 12, Basso - 11, Miškovjakam - 10, Knudsenam - 9 punkti. Cīņa tikai sākusies un Francis Gusts ir izdar[ījis skaļu pieteikumu uz medaļu.

"Varēju uzvarēt, tikai paša vainas dēļ tas neizdevās," savu vilšanos telefonsarunā pēc apbalvošanas un preses konferences neslēpa Francis Gusts. "Trīs apļus biju finālā vadībā, jutu un dzirdēju, ka Cierņaks cenšas tikt garām pa iekšmalu un to vēru ciet, bet tad viņš mani pārsteidza ar apdzīšanu pa celiņa ārmalu. Būs mācība. Skaidrs, ka tikt trijniekā finālposmā ir panākums, taču varēju arī uzvarēt. Sākumā celiņš patiešām bija smags un pat vietām bīstams - līkumā te ciets segums, te pēkšņi bedrīte vai mīksts, aizmugurējais ritenis jau pamatīgi "spolē" un pēkšņi rodas laba saķere... Pēc tam jau braukšana kļuva labāka, varēja izvērsties, taču daudziem tik un tā klājās grūti. Tagad braucam mājās, otrdien un trešdien attiecīgi Zviedrijas un Dānijas līgas mači, bet 5. jūnijā tiekamies Daugavpilī - Poznaņas komandai tur nākamais mačs Polijas 2. līgā."

SGP2 otrais finālposms būs 14. augustā Kārdifā, bet trešais - 30. septembrī Toruņā. Savukārt sestdien Prāgā lielā SGP trešais posms. Pēc diviem vadībā ir polis Bartošs Zmarzliks, tikai par diviem punktiem atpaliek dāņi Leons Madsens un Mikels Mihelsens, tikai par trim - polis Macejs Janovskis.