Jauno spīdveja zvaigžņu skate Biķerniekos

Jauno spīdveja zvaigžņu skate Biķerniekos

Sestdien CSDD Biķernieku kompleksās sporta bāzes spīdveja stadionā risināsies Eiropas U19 čempionāta fināls pāriem. Šādas sacensības notiek tikai otro reizi un par pirmajiem čempioniem pērn kļuva Latvijas spīdvejisti. BKSB mototrekā redzēsim vairākus jaunos talantus, ar kuriem lielas cerības saista viņu valstu spīdveja sabiedrība un motosporta līdzjutēji.

Cerams, ka krasi mainīgie laika apstākļi, kas pēdējās dienās ir visā Latvijā, neizbojās spīdveja sacensības vai pat nepārtrauks tās, jo septiņu valstu komandu rindās ir vairāki jau zināmi talanti un vairāki vēl tikai sevi apliecināt sākuši talanti. Kas zina - varbūt redzēsim kādu no nākamajiem pasaules čempioniem...

Pērn Gdaņskas mototrekā Polijā notika pirmais Eiropas U19 čempionāts spīdvejā pāriem un par pirmajiem čempioniem kļuva Latvijas jaunie "ātrā ceļa" braucēji - Francis Gusts, Ernests Matjušonoks un Ričards Ansviesulis. Tagad mūsu trio sastāvā ir palicis tikai Gusts, jo Ernestam un Ričardam ir jau 20 gadu un viņi U19 sacensībās vairs nedrīkst piedalīties. Pagājušā gada Eiropas U19 čempionam individuāli un pašreizējam pasaules junioru čemopionāta jeb GP2 vicelīderim Gustam šosezon pievienojušies 17 gadus vecais Ņikita Kauliņš un 18 gadus vecais Māris Streļcovs. Abiem daugavpiliešiem nav tāda līmeņa sacensību pieredzes (kaut abi startēja Latvijas atklātajos čempionātos, Polijas junioru komandu čempionātā, bet Kauliņš šogad piedalījās arī junioru pasaules čempionāta pusfinālā), tāpēc nebūsim naivi un neliekuļosim - titula aizstāvēšana jeb saglabāšana nav aktuāla. Jācer uz Gusta sekmīgu sniegumu, jācer, ka ar vismaz dažiem punktiem palīdzēs Ņikita un Māris un tad jau redzēsim, kas summā sanāks. Žēl, ka savainojuma dēļ praktiski visa šī sezona iet secen Artjomam Juhno, jo viņam tomēr gan pieredzes, gan meistarības būtu vairāk nekā abiem pašreizējiem Latvijas U19 izlases līdera komandas biedriem. Būs interesanti redzēt, cik lielu konkurenci viņi spēs izrādīt tiem citu valstu spīdvejistiem, kuri gandrīz visi jau brauc savu valstu spīdveja virslīgās, ne mazāk interesanti būs redzēt, cik punktus atvedīs Francis Gusts, kurš tieši BKSB mototrekā savulaik spēra pirmos soļus spīdvejā un pērn šeit kļuva par U19 Eiropas čempionu.

Lielbritānijai būs tikai divi motobraucēji (trešais ir nosacīts rezervists, jo šajā lomā nereti liek vienu no līderiem, lai varētu veikt izmaiņas braucēju pārī jeb veikt tā sauktos taktiskos gājienus). Leons Flints ir britu Premiership (virslīga) kluba "Wolverhampton Wolves" braucējs (Daugavpils "Loko" austrālieša Nika Morisa kluba biedrs), pērn viņš Rīgā bija 8. vietā U19 Eiropas čempionātā. Sems Hagons šogad brauca junioru pasaules čempionāta pusfinālā Daugavpilī un ieguva tikai 3 punktus.

Zviedrijas trio līderis ir pagājušā gada Eiropas U19 vicečempions Filips Hellstrēms-Bēngss. Viņš jau brauca "Speedway of Nations" sacensībās un pērn viens pats (lielie savainojumu dēļ izstājās) cīnījās ar pasaules labākajiem spīdvejistiem, izpalnīdamies publikas simpātijas un atzinību. Viņš ir Gusta kluba biedrs "Masarna Avesta" komandā un viņu junioru pāri uzskata par spēcīgāko visā Bauhaus-Ligan čempionātā. Šogad viņš iekļuva arī Zviedrijas čempionāta finālā, kur ieguva 7 punktus un palika uzreiz aiz pirmā sešinieka. Jaunākais no brāļiem Grāniem Gustavs šā gada pirmajā GP2 posmā ieguva 4 punktus, viņš brauc "Indianerna Kumla" komandā, bet kluba otrajā komandā Allsvenska čempionātā ir Ansviesuļa komandas biedrs. Kaspers Henriksons ir "Lejonen Gislaved" komandā, kura nupet pieveica Bauhaus-Ligan līderi "Vastervik" komandu un sagādāja tai pirmo zaudējumu. Henriksons atveda 2 punktus. Viņš šogad pirmajā GP2 posmā ieguva 5 punktus, bet Eiropas U19 čempionāta Skandināvijas kvalifikācijā - uzvarēja.

Dānijas komandas līderis ir Jespers Knudsens, kurš šogad GP2 pusfinālā Daugavpilī ieguva 9 punktus. Viņš ir Ekstralīgas kluba Lešno "Unia" U24 komandas viens no līderiem un bija trešais jau minētajā Skandināvijas kvalifikācijā. 2019. gadā Knudsens kļuva par pasaules čempionu 250 kub.cm klasē. Par lielu talantu tiek uzskatīts 16 gadus vecais Viljams Drejers, kurš Skandināvijas kvalifikācijā bija otrais un kurš jau brauc Tarnuvas "Unia" komandā Polijas 2. līgā (21 punkts 12 braucienos). Tikai 16 gadi ir arī Nikolajam Heiselbergam, kurš Skandināvijas kvalifikācijā bija ceturtais un kurš ir Ekstralīgas kluba Ostruvas "Stal" U24 komandā.

Mazāk zināmi ir abi Čehijas spīdvejisti - Bruno Belans un Matoušs Kameniks. Abiem ir pa 16 gadiem, abi brauc Čehijas komandā Polijas junioru komandu čempionātā.

Polijas trio līderis ir 17 gadus vecais Viktors Pžijemskis no Bidgoščas komandas "Abramczyk Polonia" (Oļega Mihailova kluba biedrs) un Polijas 1. līgas čempionātā viņš caurmērā vienā braucienā gūst divus punktus un tas ir labākais rādītājs starp junioriem. Nesen mačā ar Lodzas "Orzel" viņš atveda 15 no 15 iespējamajiem punktiem. Tikai 16 gadi ir Oskaram Paluham un Francišekam Karčevskim. Paluhs ir 2021. gada Eiropas un pasaules čempions 250 kub.cm klasē, bet šosezon jau atved caurmērā 1,08 punktus Ekstralīgā Gožuvas "Stal" sastāvā. Karčevskis ir Ļebedeva kluba biedrs Krosno komandā un viņš 1. līgā caurmērā vienā braucienā gūst 1,3 punktus.

Vācijas izlases līderis un Vācijas spīdveja jaunā lielā cerība ir Noriks Blēdorns. Pērn junioru pasaules čempionāta kopvērtējumā viņš ieņēma 8. vietu, uzvarēja Vācijas junioru čempionātā un bija trešais starp pieaugušajiem, bet Eiropas U19 čempionāta finālā Rīgā gan ieguva tikai 5 punktus. Blēdorns regulāri brauc arī britu Premiership komandā "Belle Vue Aces". Landshutas komandas rindās Polijas 1. līgā Blēdorns šogad ved caurmērā 1,5 punktus braucienā. Ēriks Bahhubers arī brauc Landshutas komandā un viņam vienā braucienā ir caurmērā 1,03 punkti. Pērn Vācijas junioru čempionātā viņš bija ceturtais, bet šogad GP2 pusfinālā Daugavpilī ieguva 4 punktus (savainojuma dēļ sacensības nepabeidza).

Sacensību sākums sestdien plkst. 15. Ja vien korekcijas neieviesīs laika apstākļi, ar kuriem spīdvejā ir jārēķinās.