Medaļas nebija neaizsniedzamas - spīdveja juniori sestie pasaulē

Medaļas nebija neaizsniedzamas - spīdveja juniori sestie pasaulē

Latvijas spīdveja junioru trio - Francis Gusts, Daniils Kolodinskis un Ričards Ansviesulis - ieņēma 6. vietu U21 junioru komandu pasaules čempionāta finālā Bidgoščā. Par čempioniem astoto reizi pēc kārtas kļuva poļi, bet mūsējos no trešās vietas šķīra tikai pieci punkti.

Jaunā sacensību formula, kas tās padara praktiski par pāru nevis par komandu sacensībām, un punktu sistēma (nevis 3-2-1-0, bet gan 4-3-2-0) šajās sacensībās padarīja tās aizraujošākas - piemēram, izdevīgāk bija finišēt otrajā un trešajā vietā (5 punkti summā) nekā vienam uzvarēt (4 punkti), bet otram būt ceturtajam (0) un tas līka darīt visu, lai nepaliktu ceturtajā vietā, jo partnera uzvara neizšķirtu nedos. Šāda veida sacensības dod lielākas izredzes tām valstīm, kurās nav 4-5 vienlīdz meistarīgu un augsta līmeņa spīdvejistu, kaut gan šajā fināla sastāvā tas diezin vai būtiski mainītu vietu sadalījumu (ja nu vienīgi Polijas izlases pārsvars būtu lielāks).

"Uz papīra" Latvijas trio bija tuvu medaļām un tikai pāris pašu neveiksmes un konkurentiem labvēlīgi apstākļi (piemēram, Čehijai, kas braucienos ar poļiem un britiem ieguva pa 5 punktiem, jo viens no konkurentiem jau sākumā izstājās motocikla defekta dēļ - pretējā gadījumā būsu 3:6 vai pat 2:7) neļāva piedalīties papildbraucienā par vietu finālā (pirmā vieta pēc 21 brauciena uzreiz ir finālā, bet otrā un trešā aizvada papildbraucienu par vietu finālā) vai būt, piemēram, 4. nevis 6. vietā.

No otras puses - grūti cerēt uz medaļām, ja komandas līderim pietrūkst palīdzības no pārējiem. Vāji abus savus braucienus aizvadīja Ansviesulis un tas pat bija pārsteigums, ka uzreiz pārī ar Gustu netika likts Kolodinskis (ņemot vērā pēdējās sacensībās redzēto). Savukārt Daniilu pirmajā viņa braucienā ar Austrāliju, kura sākumā viņš ar Gustu veda pat 7:2 uzvaru, bet tad visticamāk abi būtu noturējuši 6:3 pārākumu (Gusts bija tālu visiem priekšā), pievīla motocikls un turklāt defekts bija tik nopietns, ka līdz nākamajam mūsu braucieniem to neizdevās novērst (tāpēc atkal brauca Ansviesulis).

Gusts pirmajā braucienā tikai nedaudz zaudēja pašreizējam U21 pasaules čempionāta līderim dānim Hansam Madsenam, tad trīs reizes pēc kārtas pārliecinoši uzvarēja (Zviedriju pārspējām ar 6:3 - Kolodinskis noturēja trešo vietu), bet 15. braucienā ar Lielbritāniju diemžēl piedzīvoja kritienu, censdamies pa celiņa ārmalu nostiprināties trešajā vietā (vedām 5:4).

Atkārtojumā Kolodinskis uzvarēja startā un bija pirmais pirmajā līkumā, taču - britu braucēja kritiens un atkal atkārtojums. Šoreiz starts tik labi nesanāca, taču līdz pašām beigām Daniils spēkojās ar šā gada Lielbritānijas U21 čempionu Tomu Brennanu un tikai nedaudz viņam zaudēja. Pēdējā braucienā pret Poliju - 2:7.

Gusts rokas savainojuma dēļ kā nākas nespēja braukt. Nekā nopietna laikam nav, taču to varēs pateikt tikai pēc vizītes pie dakteriem. Francis Gusts no 22 komandas punktiem atveda 15 punktus (piektais labākais rezultāts starp visiem), bet Kolodinska rēķinā - 7 punkti.

Braucienā par vietu finālā dāņi ar 7:2 uzvarēja britus, bet finālā Polija ar 6:3 pārspēja Dāniju. Summā Polijai 39+6 punkti, Dānijai - 32+3, Lielbritānijai - 27, Austrālijai - 26, Čehijai - 23, Latvijai - 22 un Zviedrijai - 20 punktu.