Latvijas izlase Rīgā iegūst trešo vietu Eiropas čempionātā pāru spīdvejā

Latvijas izlase Rīgā iegūst trešo vietu Eiropas čempionātā pāru spīdvejā

Rīgā, CSSD Biķernieku trasē, Eiropas pāru čempionātā spīdvejā Latvijas izlase ieguvusi trešo vietu pēc tam, kad lietus dēļ sacīkstes tika apturētas. Līdz ar to netika ieskaitīti pēdējie braucieni, kuros Polija jau bija praktiski nodrošinājusi čempiones titulu, bet pēc atceltajiem braucieniem pirmo vietu ieņēma Itālija.

Sacensību sākums tika sagaidīts ar lietainu laiku, taču tas neapdraudēja sacensību norisi. Cīņā par Eiropas čempiona titulu piedalījās septiņu valstu komandas, un Latvijas komandā bija iekļauti Andžejs Ļebedevs un Ķasts Puodžuks, kamēr rezervista pozīciju ieņēma Jevgeņijs Kostigovs. Traumas dēļ Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt Maksims Bogdanovs.

Sacensību formāts bija vienkāršs – katra komanda aizvada pa vienam braucienam ar katru pretinieku komandu, un vairāk punktus pēc apļa turnīra savākusī komanda arī kļūst par čempioni. Katrā brauciena katra komanda varēja pieteikt divus sportistus, un pirmā vieta braucienā ieguva trīs punktus, otrā – divus, trešā – vienu, bet pēdējā vieta palika ar nulli. Līdz ar to maksimālais vienas komandas pārsvars vienā braucienā varēja būt 5:1.

Latvija savā pirmajā braucienā sacentās ar Čehiju, un Ļebedevs izcīnīja pirmo vietu, nokārtojot izlases uzvaru ar 4:2. Savukārt pret Vāciju lielas intrigas nebija, un Latvijas sportisti paņēma maksimumu ar 5:1. Pret Itāliju uzvarēt neizdevās, jo Nikolass Kovati finišēja pirmais, taču Puodžuka un Ļebedeva vietas ļāva iegūt neizšķirtu 3:3.

Pēc pārtraukuma trases sakopšanai sekoja neveiksmīgs starts pret Dāniju, kad abi Latvijas pārstāvji pirmo līkumu atstāja trešajā un ceturtajā vietā. Puodžuks gan prata pakāpties uz otro vietu un panāca vismaz 2:4, kamēr Ļebedevs izstājās.

Pēc 16. brauciena, ņemot vērā katras valsts pirmos četrus braucienus, Latvija tik un tā atradās dalītās līderpozīcijās ar Itāliju un Dāniju, un lietus dēļ tika veikts vēl viens ilgāks pārtraukums, kurā nopietni arī tika apspriests pārtraukt sacensības. Tomēr lietus nedaudz pierima, un cīņa turpinājās.

Braucienā pret poļiem Puodžuks iesāka ļoti veiksmīgi un izrāvās pirmajā vietā. Trīs punkti izskatījās teju droši, taču motocikls kaut kur aizķērās, netika savaldīts un sekoja kritiens. Puodžuks atkārtotajā braucienā nevarēja startēt, bet Ļebedevs palika trešajā vietā. Latvijai gan veiksmīgs izrādījās tiesnešu lēmums atkal pārtraukt sacensības un šoreiz galīgi.

Līdz ar pēdējie braucieni vairs netika ņemti vērā, jo katrai komandai rēķināja tikai pirmos četros braucienus. Polija tobrīd jau bija garantējusi uzvaru, pārējiem atlika tikai nobraukt savus braucienus, jo neviens tik un tā nevarēja pārspēt poļu 23 punktus. Taču tagad pēdējie desmit punkti, saskaņā ar reglamentu, netika ieskaitīti, un pirmo trijnieku sadalīja Itālija, Latvija un Dānija. Latvijai tika trešā vieta, jo bija mazāk uzvaru atsevišķos braucienos, bet Itālija kļuva par čempioni, gūstot vēsturisku panākumu. Latvijai savukārt šis ir otrais goda pjedestāls vēsturē.